Na smrt jsou v Cannes krátký... filmy

V Cannes se představil krátký Den volby (zdroj: ČT24)

Na festivalu v Cannes, právě probíhajícím francouzském svátku, se představují i krátké filmy. V ní zaujal snímek The Day to Choose, tedy Den volby. Debut mladého režiséra Leona Leeho z Tchaj-wanu pojednává o kontroverzním tématu – trestu smrti.

Mladého právníka – odpůrce trestu smrti – život postaví před těžkou zkoušku. V okamžiku, kdy dva muži brutálně zavraždí jeho milovanou ženu, musí rozhodnout o jejich osudu i tom, jak s tím dál žít.

„Může se okamžitě pomstít nebo nechat pachatele odsoudit k smrti a tím zradit své ideály. Třetí možnost je odpustit,“ upřesnil mužovu volbu režisér Leon Lee. Při natáčení třiadvacetiminutového dramatu si prý sám prošel dilematem. 

„Můj film je také o tom, jak moc je člověk věrný svých ideálům, když je konfrontován s nějakou překážkou. To se týká i mě. Když hodně obětuji, budu stále chtít udělat svůj film, nebo si vyberu jinou cestu?“ vysvětlil.

Nejvyšší trest smrti a jeho zrušení je stále živým tématem na celém světě. Dosud platí i na Tchaj-wanu, odkud nadějný režisér Leon Lee pochází. Jak se jeho hrdina nakonec rozhodl, ale ve svém filmu neprozradil – volbu nechává na divácích.

Ti si z dalšího programu festivalu mohou vybírat do 22. května.