Prosvítá. Básník Miloslav Topinka se probouzí a hoří

„Loni mi bylo sedmdesát a nevím o tom, co je poezie, nic víc než kdykoli předtím,“ přiznává básník Miloslav Topinka. V souborném básnickém díle, které v těchto dnech vydává nakladatelství Fra, spojil dřívější sbírky s novými verši. Kniha nese název Probouzení.

Čtenáři se tak mohou dostat k dnes téměř nedostupným sbírkám ze šedesátých let Utopír nebo Krysí hnízdo, připomenout si oceňovanou básnickou knihu Trhlina a seznámit se s dosud nepublikovanými básněmi, které Topinka shrnul pod útlou sbírku Prosvítání. Kniha obsahuje také experimentální fotografickou sérii ze 70. let Já je někdo jiný.

Miloslav Topinka (narozen 1945) vystudoval psychologii na Univerzitě Karlově. Jako student se zúčastnil africké expedice Lambaréné, vystoupil na Kilimandžáro a projel celou Saharu. Byl redaktorem Sešitů pro literaturu a diskusi až do zastavení časopisu v roce 1969.

Miloslav Topinka o poezii (zdroj: ČT24)

Náklad jeho básnické sbírky Krysí hnízdo skončil v roce 1970 celý ve stoupě. V letech 1970 až 1989 mohl Topinka poezii publikovat pouze v zahraničí. Pracoval jako psycholog, úředník nebo překladatel.

Sbírka Krysí hnízdo vyšla znovu až 1991. V roce 2003 vydal básnickou sbírku Trhlina, za kterou v témže roce získal Cenu Jaroslava Seiferta a která v anketě Lidových novin za rok 2003 skončila jako druhá nejlepší Kniha roku. Napsal také řadu esejů o literatuře a několik dětských knih. Jeho verše a eseje byly přeloženy do několika světových jazyků.

Básník buď hoří, nebo hnije. Není pro něho střední cesta.
Miloslav Topinka

„Obecně je rozšířená představa, že poezie má zaplňovat nějaké prázdno, které vzniká z neúplného života, citové prázdno,“ vysvětluje Topinka, z čeho celá kniha vychází. „Já si spíš myslím, že poezie by to prázdno měla rozevírat až po nějaký záblesk světla. Ať se tomu říká jakkoli. Rimbaud tomu říká iluminace, někdo tomu říká zázrak.“

Knihu Probouzení připravilo nakladatelství Fra. Představení básnického díla se koná v úterý 19. dubna večer v pražské kavárně Fra.