Ne homofobnímu zákonu. Umělci ruší koncerty v Severní Karolíně

Severní Karolína má zákon znevýhodňující sexuální menšiny (zdroj: ČT24)

Kam si dojít na toaletu se v americké Severní Karolíně ukázalo být nečekaným problémem, který rozdělil společnost. Tamní nový zákon totiž nařizuje, aby si lidé chodili odlehčit do místnosti, která je shodná s jejich fyzickým pohlavím, nikoliv s pohlavní identitou. Tím omezuje práva občanů s menšinovou sexuální nebo genderovou identitou. To se nelíbí umělcům, kteří hromadně ruší své koncerty. Ne vystupování už řekli Ringo Starr nebo Bruce Springsteen.

Některé věci jsou důležitější než rocková show a boj proti předsudkům a bigotnosti je jednou z nich. Je to nejsilnější prostředek, jaký můžu použít k tomu, abych protestoval vůči těm, kteří nás tlačí zpět místo dopředu.
Bruce Springsteen
Zpěvák

Nový zákon vyžaduje, aby lidé používali toalety odpovídající pohlaví, které mají uvedené v rodném listu. Ruší ale taky řadu opatření určených k ochraně gayů, lesbiček, bisexuálů a transsexuálů. Podle odborníků je to v rozporu s dodatky ústavy.

Nejde totiž jen o výběr toalety, sexuálním menšinám zákon obecně znemožňuje žalovat zaměstnavatele či kohokoli jiného kvůli diskriminaci na základě sexuální orientace a pohlavní identity. „Tento zákon zametá práva LGBT pod koberec nejhruběji ze všech našich států a neobstojí ve zkoušce času ani v testu Federálního soudu,“ stěžuje si Americká unie za občanská práva. 

S vystoupením je konec

„Mrzí mě to kvůli fanouškům, kteří tam žijí, ale musíme zajmout postoj vůči této nenávisti,“ nechal se slyšet bývalý bubeník The Beatles, který odmítl vystupovat ve státě schvalujícím homofobní zákony.

Stejný postoj zaujal také jeho kolega Bruce Springsteen či akrobati ze souboru Cirque du Soleil. Nejsou to ale jen umělci, kdo se zákonem nesouhlasí. Své podnikatelské aktivity v Severní Karolíně pozastavuje třeba americký PayPal. Proti je i jeden z kandidátů na post prezidenta USA Ted Cruz. 

Zatímco jedni vystoupení ruší, druzí je naopak přidávají. Na protest vystoupí např. zpěvačka Laura Jane Graceová, která sama podstoupila změnu pohlaví.