Alpy jako ráj pro architekty. Podívejte se na nejlepší horské stavby

Velehory mohou být rájem pro architekty. Nejzajímavější stavby z alpských vrcholků nabízí výstava Constructive Alps 2015 v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Přehlídka zahrnuje práce klíčových osobností švýcarské architektury a projekty řady progresivních ateliérů z Rakouska, Slovinska nebo Itálie.

Galerie Jaroslava Fragnera ukazuje, že současná architektura může být partnerem horské krajiny, a ptá se, zda je možno základní švýcarské principy aplikovat také v České republice.

Kontext horské divočiny

Expozice Constructive Alps (Konstruktivní Alpy) představuje současné stavby, které získaly ocenění za udržitelnou architekturu pro rekonstrukce a novostavby v Alpách. Projekty jsou pozoruhodné z technického hlediska i tím, jak zdůrazňují kontext horské divočiny.

„Dnes architekti nehovoří o tom, že by stavěli jenom ikony, ale snaží se vytvořit také sociální a udržitelný nebo nízkoenergetický efekt,“ říká Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

Oceněné budovy doplňuje výstava Built in Swiss Mountains (Postaveno ve švýcarských horách), která vybrala nejlepší příklady významných projektů realizovaných ve švýcarských Alpách. Expozice zkoumá rozdílné aspekty současné architektury: krajina, kultura a společenské zázemí, infrastruktura, sport a relaxace nebo bydlení.

Stavět udržitelně a šetrně znamená především využít materiály, které jsou typické pro danou lokalitu, aby nedocházelo k další ekologické stopě. České hory se podobným přístupem většinou chlubit nemohou. „Problém je hlavně s investory. Je málo soutěží. Je potřeba osvícenost, aby se kvalita projevovala, a to by měl ochraňovat stát,“ uvažuje Dan Merta.

Expozice v Galerii Jaroslava Fragnera vydrží do poloviny května. Dvojí výstava věnovaná alpským stavbám se koná v rámci projektu Postaveno v horách. Součástí projektu bude také bilaterální česko-švýcarská konference, která se uskuteční na konci dubna.

Velehory mohou být rájem pro architekty (zdroj: ČT24)