Zemřel „pátý člen“ Beatles George Martin, nejúspěšnější producent všech dob

Reportáž: Zemřel George Martin (zdroj: ČT24)

Ve věku 90 let zemřel producent skupiny The Beatles George Martin. Na twitteru to oznámil bubeník slavné kapely Ringo Starr. Martin byl pokládán za pátého člena britské čtveřice. Je považován za nejúspěšnějšího hudebního producenta všech dob.

„Ať bůh dopřeje Georgi Martinovi klid a (jeho manželce) Judy a jeho rodině lásku,“ napsal na twitteru Ringo Starr. „George nám bude chybět.“ V kondolenci mu také někdejší bubeník poděkoval za jeho laskavost.

Londýnský rodák George Martin vystudoval hudební školu a po válce, kdy sloužil u námořnictva, začal pracovat v hudebním archivu BBC. Později přešel do vydavatelství Parlophone z koncernu EMI, které sídlilo na proslulé londýnské ulici Abbey Road. Právě sem dorazil na jaře 1962 manažer kapely The Beatles Brian Epstein, který doposud marně sháněl nahrávací smlouvu.

Martin se poté stal motorem kariéry The Beatles. Na rozdíl od členů kapely měl hudební vzdělání, byl schopným aranžérem a také klávesistou a hudebně se tak podílel na několika hitech včetně písní Yesterday a Love Me Do. Měl zásadní vliv na konečný zvuk nahrávek a stál také za výměnou původního bubeníka kapely Peta Besta za Starra.

V roce 1965 Martin opustil EMI a spoluzaložil produkční společnost AIR. S Beatles nadále spolupracoval až do jejich rozchodu, s výjimkou alba Let It Be.

George Martin v 60. letech
Zdroj: Reuters

Kromě práce s britskými „brouky“ se věnoval také kytaristovi Jeffu Beckovi, skupinám Cheap Tricks či Gerry and The Pacemakers, produkoval také nahrávky jazzové a vážné hudby. Společně se svým synem Gillem v roce 2006 napsal populární představení Love pro soubor nového cirkusu Cirque du Soleil.

V roce 1996 byl pasován na rytíře, v Guinessově knize světových rekordů je veden jako nejúspěšnější producent všech dob. Během své šedesátileté kariéry stál za více než 50 písněmi, které se umístily na prvním místě americké či britské hitparády.

Lítost nad odchodem George Martina vyjádřila řada osobností:

  • „Pokud si někdo zaslouží titul pátý Beatle, je to George. Svět ztratil skutečně skvělého člověka, který v mé duši a historii britské hudby zanechal nesmazatelnou stopu,“ uvedl v prohlášení Paul McCartney.
  • „Odpočívej v pokoji, Georgi Martine. Jsem natolik zlomený, že nenacházím mnoho slov. Myslím na Judy, (jejího syna) Gilese a rodinu,“ napsal na instagramu Sean Ono Lenon, syn Johna Lenona a Yoko Ono.
  • „Sir George Martin byl hudebním gigantem,“ prohlásil britský premiér David Cameron.