Vojtěch Dyk celebruje Mši podle Bernsteina

Nejznámějším dílem amerického skladatele Leonarda Bernsteina je zřejmě muzikál West Side Story, nejmonumentálnějším méně známá Mše (Mass). Nové nastudování opusu, který při svém uvedení vzbudil pobouření, inicioval k 45. výročí premiéry Vojtěch Dyk. V české premiéře bude v neděli 6. března v Olomouci uvedena Bernsteinova skromnější verze Mše, i tak se na pódiu objeví stovka účinkujících, což odpovídá zhruba třetině původního obsazení.

Původně muzikálové oratorium vzniklo na objednávku Jacqueline Kennedyové. Bernstein latinsko-anglickou skladbu založil na struktuře katolické mše, přidal ale bluesové, rockové i avantgardní složky. V premiéře zazněla v roce 1971 při otevření Kennedyho centra a vzbudila pobouření, scéna, v níž kněz tančí na oltáři, byla dokonce označena za svatokrádežnou.

Podle Šimona Cabana, jenž se spolu s bratrem Michalem Cabanem podělili o režii a scénografii českého nastudování, není Mše jen dílem na efekt. „Je dílem, které nemá obdoby,“ domnívá se. „Velikostí, silou, účinkem, zážitkem. To není show navenek, ale zásah do emotivního nitra každého člověka.“ 

Reportáž: Zkouška Bensteinovy Mše (zdroj: ČT24)

Hudební složku řídí slovenský dirigent Oskar Rózsa. V hlavní roli Celebranta se představí Vojtěch Dyk, mezi více než stovkou účinkujících je i swingový B-Side Band, s nímž Dyk dlouhodobě vystupuje, nebo zpěváci Ondřej Ruml a Tereza Černochová. 

Téma Mše se dá vztáhnout na jakoukoli situaci, která vás tíží nebo naopak těší. Jitří ve vás nejhlubší emoce a city.
Tereza Černochová

Po premiéře v Olomouci ulyší lidé Bernsteinovu Mši v březnu ještě v Českých Budějovicích, Ostravě, Brně a Praze, v září pak znovu v Brně, Praze a také v Hradci Králové. 

  • V kompletní podobě byla Mše v Česku uvedena v roce 1997 na nádvoří Pražského hradu, jednu z dětských rolí tehdy zpíval Vojtěch Dyk.
  • Před českým publikem zazněla naposledy v roce 2012 na programu Mezinárodního hudebního festivalu Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou, šlo ale o multimediální projekt se záznamem skladby. 
  • Živé nastudování diváci slyšeli o jedenáct let dříve na festivalu Moravský podzim.