Venuše má více tváří. Botticelli ale o nich už neví

Londýnské Victoria and Albert Museum otevírá dosud největší výstavu děl malíře Sandra Botticelliho na britských ostrovech. Desítky pláten renesančního mistra, včetně slavné Venuše, ukazuje v širokém kontextu děl od dalších umělců, kteří jeho rukopis citují. Například Andyho Warhola nebo módní značky Dolce & Gabbana.

Botticelliho plátna z konce 15. století patří nejen k nejslavnějším historickým malbám všech dob, ale dnes taky k nejcitovanějším. Když opadlo nadšení historismu, znovu renesančního umělce objevili až umělci pop artu. „Historii píší vítězové a těmi byli ve čtyřicátých a padesátých letech Mark Rothko nebo Jackson Pollock. Až díky umělcům, jako byl Andy Warhol, se vrátilo figurativní umění,“ tvrdí kurátor londýnského muzea Mark Evans.

Botticelliho Venuši si zamiloval nejen Warhol, neodolal jí ani současný fotograf a surrealista David LaChapelle, použila ji také módní značka Dolce & Gabbana a řada dalších. „Botticelliho nejkrásnější figury v sobě mají ladný taneční pohyb,“ vysvětluje si stálý zájem kurátor. 

Snímače mozkové aktivity při současných vědeckých experimentech ukázaly, že pohled na Botticelliho obrazy vyvolává v lidech pocity rozkoše. V jeho umění je něco opravdu silného.
Mark Evans
kurátor

Ladné křivky, jasné kresebné linie, nádech tajemství a romantiky – Botticelli byl ve své době hvězdou italské Florencie, konečně podílel se i na výzdobě Sixtinské kaple. Dnes jeho styl znovu patří na špičku zájmu současných umělců malby, módy, filmu i plastiky. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci londýnské výstavy Botticelli Reimagined do 3. července.

Reportáž: Výstava Sandra Botticelliho (zdroj: ČT24)