Rolling Stones poprvé zahrají na Kubě a „předskočí" jim Obama

Britská rocková skupina Rolling Stones vystoupí 25. března v kubánské metropoli Havaně. Kapela to oznámila na webu a sociálních sítích. Koncert bude největší akcí svého druhu na Kubě od nástupu komunistického režimu v roce 1959. „Stouni“ v Havaně zahrají tři dny po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Během naší dlouhé kariéry už jsme hráli na různých zvláštních místech, ale show v Havaně pro nás bude mezníkem a doufáme, že i pro všechny naše přátele na Kubě,“ uvedla kapela v prohlášení. Kapela dále oznámila, že koncert složený z největších hitů bude zdarma.

Obamova historická cesta

„Stouni“ jsou od začátku února na turné po Latinské Americe. Turné America Latina Ole zahájili 3. února v Santiagu de Chile a zakončit ho mají 17. března v Mexiku. V Havaně zahrají pouhé tři dny po návštěvě amerického prezidenta. Barack Obama se stane prvním americkým prezidentem za posledních devadesát let, který na ostrov zavítá.

Očekává se, že koncert přiláká masy fanoušků. Režim po více než půlstoletí na Kubě pronásledoval zástupce různých subkultur, včetně fanoušků rockové muziky, kterou považoval za nástroj západního imperialismu. V posledních letech se však postoj předáků režimu změnil, když usoudili, že rocková muzika je slučitelná s kubánským socialismem.

V posledním roce se výrazně oteplily vztahy mezi Kubou a Spojenými státy. Obě země loni v létě obnovily po půlstoletí diplomatické vztahy a Washington zmírňuje i řadu restrikcí vůči Kubě, i když hospodářské embargo z počátku šedesátých let stále platí.

Rolling Stones jsou symbolem politické změny také pro Čechy

Nebude to první koncert Rolling Stones, který se zapíše do politické historie. Roku 1990 „valící se kameny“ zahrály v Praze a tehdejší koncert na Strahově byl první akcí svého druhu v postkomunistické Evropě. Statisícové davy tehdy neodradily ani proudy deště, které se valily z mraků. Pro Čechy a Slováky skupina znamenala symbol politické změny.

Václav Havel při setkání se členy Rolling Stones na Pražském hradě, 1990
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Na koncert dorazil také Václav Havel, který kapelu předtím přijal na Pražském hradě. Na plakátech s klasickým vyplazeným jazykem se objevil slogan „Tanks Are Rolling Out, The Stones Are Rolling In“ (Tanky odjíždějí, Stouni přijíždějí) jako odkaz na okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a jejich odchod po sametové revoluci.

O vystoupení v Československu měli Rolling Stones zájem již od začátku osmdesátých let. Pro bývalý režim však nebyli stejně jako jejich syrová hudba žádoucí. Příležitost tak dostali až se změnou zřízení. Koncert byl proto ve své době interpretován jako symbol obratu politické situace od komunistické izolace k pluralitě a otevřenosti světu.

V Česku vystoupili „Stouni“ celkem pětkrát, naposledy v roce 2007 v Brně. Rolling Stones vtrhli na hudební scénu v roce 1962 jako drsnější protipól k „slušňáckým“ Beatles a postupně si vybudovali pověst jedné z nejlepších rokenrolových skupin všech dob.