Kolonizace vesmíru začala v Arše

Výpravy do vesmíru a honba za neznámými planetami jsou námětem nové hry divadelního souboru Vosto5. V pražském divadle Archa měla premiéru jejich Kolonizace. Autory inspirovaly československé sci-fi komiksy a pobyt v simulátoru vesmírné stanice.

Kolonizovat známý i méně známý prostor Divadla Archa mohli návštěvníci nového představení souboru Vosto5. Zabývá se kolonizací vesmíru, která je podle režiséra Jiřího Havelky do budoucna nezbytná.

Komiksy a simulátor

Tvůrci Kolonizace uvažují o tom, co lidstvo k prozkoumávání vesmíru vede, zda je to zvědavost, pokrok, dobrodružství, zvětšování životního prostoru, šíření lidské DNA nebo jen obyčejná lidská pýcha. Dějová linka představení je inspirována československými science fiction komiksy ze sedmdesátých a osmdesátých let Vzpoura mozků a Galaxia.

Kolonizace vesmíru začala v Arše (zdroj: ČT24)

Zrodu Kolonizace předcházel pobyt v simulačním zařízení v americkém Utahu. V tamním simulátoru vesmírné stanice na Marsu původně natáčeli film, který chystá režisér Benjamin Tuček. Pobyt umělcům zařídil Ondřej Doule, který externě pracuje pro NASA.

Divák ve skafandru

Vosto5 v nové inscenaci rozehrává zejména zcela nový prožitek z divadelního prostoru Archy. To vše za maximálně aktivního zapojení diváků. „Do zákulisí se divák nedostane, ale mohl by se dostat třeba do skafandru,“ říká režisér Havelka. Po pondělní premiéře se představení Kolonizace reprízuje 16. a 17. března.

Divadlo Vosto5 se proslavilo improvizací, originální poetikou a typickým humorem, kterému nechybí prostořeká odvaha a nadhled. K úspěšným autorským inscenacím z poslední doby patří hra o legendárním Pérákovi nebo představení Dechovka, které se zabývá násilím českých vesničanů na svých německých sousedech v době po válce.