Literární cena Costa roste na Stromě lži

Po patnácti letech se celkovým vítězem britských literárních cen Costa stala kniha pro děti. Získala ji spisovatelka Frances Hardingeová za příběh o Stromu lži.

Příběh začíná smrtí otce hlavní hrdinky, který zamřel za záhadných okolností. Jeho dcera je odhodlaná dozvědět se víc a pátrání ji dovede ke Stromu lži, který žije z šeptaného lhaní a jehož ovoce odhaluje skrytá tajemství.

Zamilovali jsme si tento temný, rozpínavý, divoce chytrý román, který spojuje historii a fantasy způsobem, který přitahuje čtenáře všech věkových kategorií,“ uvedla porota k vítězné knize.

Dětská literatura dostala cenu Costa za knihu roku naposledy v roce 2001. Loni získala cenu za knihu roku Helen Macdonaldová za publikaci H is for Hawk, která vypráví o vztahu člověka s divokým jestřábem.

Ceny Costa se udělují od roku 1971 (do roku 2006 pod názvem Whitbreadova cena) spisovatelům z Británie a Irska. Hlavní vítěz vzejde z vítězů pěti kategorií (román, debut, biografie, poezie a kniha pro děti), kteří byli vyhlášeni už 4. ledna.