Královna detektivky Agatha Christie zemřela před 40 lety

Napsala celkem 70 románů a 32 souborů povídek, kterých se prodalo více než dvě miliardy. Jako nejprodávanější spisovatelka na světě se Agatha Christie dokonce dostala do Guinnessovy knihy rekordů. V počtu prodaných knih předstihl slavnou britskou autorku detektivek jen William Shakespeare. Od jejího úmrtí uplyne v úterý 12. ledna 40 let.

Vybroušené zápletky a dost informací, aby čtenář mohl vraha odhalit sám. Vraždy se nakonec překvapivě, leč logicky vyřeší zpravidla až v závěrečné scéně. To jsou typické znaky většiny jejích detektivek, které se často odehrávají ve venkovském prostředí.

„Agatha Christie dokázala jeden fígl tak dovedně upravit, že ho mohla použít vícekrát. A čtenář to ani nemusí poznat,“ říká Juan Zamora, místopředseda Společnosti Agathy Christie.

Juan Zamora: Pořád se to dobře čte (zdroj: ČT24)

Nejprodávanější detektivkou a zároveň také čtenářsky nejoblíbenější je kniha Deset malých černoušků, kterou spisovatelka napsala v roce 1939. Románu se na celém světě prodalo přes 100 milionů výtisků.

Dáma britského impéria

Narodila se v typické viktoriánské rodině 15. září 1890 jako Agatha May Clarissa Millerová. Dnes tak proslavené příjmení obdržela po svatbě se stíhacím pilotem Archibaldem Christiem těsně před začátkem první světové války. Během ní pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice.

V roce 1919 se jim narodila dcera Rosalinda. Svou první knihu publikovala v roce 1920, nazvala ji Záhada na zámku Styles a vystupoval v ní i pozdější slavný hrdina, ješitný a pedantský mužíček s knírem, belgický detektiv Hercule Poirot. V některých románech zase případy vyřeší stará dáma se skvělou intuicí slečna Jane Marplová.

Ve svých detektivkách Agatha bohatě zužitkovala zkušenosti z lékárny. Postavy jejích románů tak často umíraly otravami jedů, jako jsou arzen, morfium, chlor nebo cyankáli.

Na regálech všude kolem mě stály jedy. A tak je snad celkem přirozené, že jsem sáhla po vraždě jedem.
Agatha Christie

Když její manželství po 14 letech dospělo ke konci, koupila si lístek do Orient Expresu a rozjela se na Blízký východ. Na cestách potkala svého druhého muže, o 15 let mladšího archeologa Maxe Mallowana. Příkladnou pevnost tohoto svazku sama komentovala slovy: „Mít za manžela archeologa má jednu obrovskou výhodu. Čím jste starší, tím jste pro něj zajímavější.“ Po druhé světové válce žili střídavě v Anglii a v Orientu.

V 50. letech též vznikly její slavné hry Past na myši a Svědek obžaloby. V roce 1971 ocenila Alžběta II. dílo královny detektivek titulem „Dáma britského impéria“. Spisovatelka zemřela 12. ledna 1976 ve věku 85 let.

Poirot bez Christie

Případy detektiva Poirota však se spisovatelčinou smrtí neskončily nadobro. Potomci dali souhlas k pokračování britské spisovatelce Sophii Hannahové. Román Vraždy s monogramem vyšel jako nový titul s Poirotem v roce 2014, v současnosti Hannahová dopisuje další knihu, která se jmenuje Closed casket (Uzavřená rakev) a vyjde v září 2016.