Otcové a synové zůstali Rozděleni železnou oponou

Během období komunistického režimu dospívali na jiné straně hranice než rodiče. Jejich příběhy nyní vypráví cyklus Českého rozhlasu, podle kterého vyšla kniha Rozděleni železnou oponou. Zkušenosti dítěte takzvaného třídního nepřítele – emigranta popisují synové novináře Slávy Volného nebo herce Pavla Landovského.

Český rozhlas přináší příběhy lidí, kterým železná opona fatálně rozdělila rodiny. Pavel Landovský, Jiří Gruša, Sláva Volný, Jiří Němec, Zdeněk Mlynář a Otta Bednářová reprezentují osudy odvážných lidí, které od jejich blízkých oddělily ostnaté dráty.

Ivana Denčevová a Michal Stehlík, autoři cyklu Rozděleni železnou oponou, který vznikl na stanici Český rozhlas Plus, na jejich příkladu podávají svědectví o životních peripetiích lidí, kteří se ocitli v konfliktu s minulým režimem, a byli proto připraveni o domov.

Vyšla kniha Rozděleni železnou oponou (zdroj: ČT24)

Kupříkladu Sláva Volný odešel do exilu a stal se osobností rádia Svobodná Evropa krátce po natočení reportáže, která zachycovala bezprostřední reakce na okupaci v roce 1968. Za železnou oponou však nechal dvanáctiletého syna. „Táta za mnou tehdy přijel a dal mi na památku švýcarský nůž, jako muž muži,“ vzpomíná Sláva Volný mladší.

Herec a dramatik Pavel Landovský opustil vlast kvůli Akci Asanace. Hrál ve vídeňském Burgtheatru a se synem se mohl potkat, až když dostal rakouský pas. „Bylo smutný ho tady nemít a vidět ho v Maďarsku v penzionu jednou za rok,“ vypráví syn Jakub Landovský.

Další osudy zachycuje kniha Rozděleni železnou oponou. Publikaci doplňují unikátní fotografie, poznámky a doprovodné studie, které se zaměřují například na aktivity Státní bezpečnosti. Součástí knihy je také CD s původním rozhlasovým pořadem.