Uprchlíci na letenské zdi chtějí komunikovat normálně

Artwall se opět věnuje tématu uprchlíků (zdroj: ČT24)

Venkovní galerie Artwall v Praze se opět věnuje tématu uprchlíků, kteří utíkají do Evropy. Umělec rumunského původu Dan Perjovschi, který expozici připravil, již dříve ozdobil mimo jiné Národní technickou knihovnu. Nyní komentuje situaci uprchlíků i postoje EU.

Jednoduché kresby doplňují krátké trefné texty. To je typický rukopis, podle kterého se pozná kreslíř a novinář Dan Perjovschi. „Používám jednoduchý slovník, protože nechci vyděsit diváky. Někdy přijdete na výstavu a vůbec ničemu nerozumíte. Tohle bych nechtěl. Chci s diváky komunikovat normálně,“ říká Dan Perjovschi.

Nevíš, čím budeš

Pro venkovní výstavu zvanou Prozatím na Artwall si Perjovschi vybral osm tematických kreseb. Všechny se týkají uprchlické krize. Jedna z nich velmi prostě znázorňuje složitou cestu přistěhovalce. Postavička mizí před očima. „Nikdo neopouští svojí zem kvůli potěšení. Doma jsi možná učitel, ale jinde jsi někdo jiný. Nevíš, čím budeš,“ říká umělec.

Schopnost mluvit o závažných tématech pomocí jednoduchých symbolů rozvíjí už třicet let. Na začátku byla pouze kresba, časem ke kresbám přibyl text. „Chvílí jsem používal oboje. Teď se více koncentruji na jazyk, na písmenka. Protože občas není potřeba slova doplňovat kresbou, stačí slovo samo o sobě,“ říká Perjovschi ke své metodě.

Jeho kresby zdobí mimo jiné interiér Národní technické knihovny v Praze. V únoru se představí v centru DOX na společné výstavě věnované penězům. Galerie Artwall se nachází na opěrné zdi Letenských sadů (Nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše).