Pompeje vstávají z popela

Pod hlavičkou projektu, který spolufinancuje Evropská unie, opravují Italové postupně starověké Pompeje, které v roce 79 n. l. pohřbil výbuch sopky Vesuv. Z města, uvedeného na Seznamu světového dědictví UNESCO, odhalili ke konci roku šest restaurovaných domů.

Šest domů stojí na jedné z hlavních ulic starověkého města. K opraveným stavbám patří například rozlehlá budova s podzemní sloupovou chodbou a nástěnnými malbami Casa del Criptoportico nebo dům se zdobeným podlahami Paquia Procula, pojmenovaný podle jména z předvolebního plakátu, který visel na venkovní zdi.

V zrestaurovaných budovách nechybí lázně, fontány či důmyslné jídelny. „Stejně jako všechna italská města zažívaly Pompeje v prvním století našeho letopočtu velký rozkvět. Krátce poté nastal úpadek, ale tím Pompeje netrpěly,“ vysvětlil hojnost správce archeologické oblasti města Massimo Osanna. 

Pompeje, založené v sedmém století p. n. l., zničil až výbuch sopky Vesuv v roce 79. Sopečný prach je na staletí pohřbil, odhalit ztracené město se podařilo teprve v roce 1748. Od té doby v něm probíhá archeologický výzkum. Místo, které kdysi sloužilo jako rekreační oblast Římanů, je díky sopečnému prachu perfektně zachovalé, skrývá vše - od vybavených domů přes osobní předměty až po těla původních obyvatel.

Pompeje odkryly šest restaurovaných domů (zdroj: ČT24)

Zrestaurováním šesti domů práce nekončí. „Pokud vstoupíme do roku 2016 se stejnou silou a odhodláním jako letos, tato země půjde nejen ekonomicky nahoru, ale, a to je, myslím, nejdůležitější, nastartuje své emoce, nadšení, energii a směřování,“ vyzval k pokračování italský premiér Matteo Renzi.