Divadlo F. X. Šaldy má před premiérou, bohužel ne před rekonstrukcí

V libereckém Divadle F. X. Šaldy připravují operní událost sezony – premiéru Verdiho opery Aida. Přestože se vedení souboru v posledních letech daří lákat návštěvníky, řešení letitého problému, tedy zanedbaného zázemí budovy, se stále odkládá.

Etiopská princezna Aida, tentokrát v podání Lívie Obručník Vénosové, se na liberecké jeviště vrací po čtrnácti letech. „Verdi je také člověk. Hrdý, citlivý, komplikovaný. Doufám, že naše Aida bude i lidská,“ přeje si režisér inscenace Michael Tarant.

Návštěvnost liberecké scény v posledních letech roste. Jen od září do konce roku připravilo devět premiér a čtrnáct jich chystá po Novém roce. S bohatým repertoárem ovšem kontrastuje zanedbaný a zastaralý stav zázemí historické budovy. Na její opravu hledá město neúspěšně peníze už roky.

Předešlá vedení zadluženého města dlouho plánovanou rekonstrukci nedotáhla. Řeší se jen havarijní opravy. A v nejbližší době nevypadá reálně ani možnost dosáhnout na evropskou dotaci. „Zatím tomu bohužel podmínky nevyhovují, nemáme zatím možnost k nim projekt zařadit,“ potvrdil náměstek primátora Liberce Ivan Langr.

Divadlo F. X. Šaldy před premiérou a před rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Podobné problémy ovšem netrápí jen Liberec. Několik primátorů už proto požádalo o pomoc ministra financí. Aida bude mít v Divadle F. X. Šaldy premiéru v pátek 18. prosince. Stále je proto možné, že divadlo opraví, než tato opera opět zmizí z repertoáru.