Charles Aznavour v 91 letech poprvé zazpívá v Česku

Charles Aznavour zazpívá na jaře v Praze. Francouzský šansoniér, herec a diplomat se v 91 letech rozhodl uspořádat poslední rozlučkové koncerty. Ten pražský odehraje 6. dubna v Kongresovém centru. Aznavour v České republice nikdy nevystupoval, v roce 1969 byl jeho plánovaný koncert zrušen kvůli smrti Jana Palacha.

Ve svých 91 letech patří Aznavour mezi největší žijící osobnosti světové kultury. Za svou osmdesátiletou kariéru složil přes tisíc písní, prodal více než sto milionů nosičů a zahrál si v šedesáti filmech. V Praze na jaře vystoupí s rozlučkovým programem, při kterém zazpívá nejznámější písně své kariéry. Předprodej vstupenek začne 21. prosince.

Charles Aznavour v České republice vystoupí vůbec poprvé, v bývalém Československu koncertoval jenom jednou v Bratislavě v listopadu 1978. V Praze měl vystoupit v roce 1969, naplánovaný koncert ale v souvislosti se smrtí Jana Palacha zrušil.

Písně pro Edith Piaf

Aznavour se narodil v roce 1924 v Paříži arménským rodičům, kteří uprchli z vlasti před genocidou. V devíti letech odešel ze školy a stal se z něj dětský herec. Během německé okupace Paříže zpíval v kabaretech.

Po válce spolupracoval s Edith Piaf jako autor hudby i textů jejích písní. V padesátých letech zahájil sólovou kariéru a postupně získal publikum na celém světě. K tomu mu pomáhala i jeho obrovská jazyková výbava, kdy řadu skladeb nazpíval v několika verzích.

Jeho písně ovlivnily mnoho světoznámých umělců, jednu z jeho slavných skladeb, La Bohème, nazpívala česky také Hana Hegerová. Hrál ve více než 60 filmech, k nejznámějším rolím patří ta ve snímku Francoise Truffauta Střílejte na pianistu. V anketě televizní stanice CNN byl Aznavour jmenován Největším umělcem dvacátého století.

Arménské kořeny

Je držitelem mnoha cen a vyznamenání (Zlatý lev, César, Řád čestné legie, Síň slávy). Od roku 1995 je stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku.

Aktivně se hlásí ke svým arménským kořenům. „Smířil jsem se s tím, čemu se říká osud. Po všem zlu, které přinesl mému národu, se ke mně zachoval docela dobře. Ale zbývá mu hodně udělat, aby pomohl těm, kdo čekají ještě na jednu šanci,“ uvedl ve své biografii.

Loni nazpíval duet se zpěvačkou Zaz a své 90. narozeniny oslavil loni v květnu na pódiu v Berlíně. Od minulého roku koncertoval například v New Yorku, Moskvě, Montrealu, Londýně a Varšavě. Na jaře vydal nové album Encores (Přídavky), které sám napsal, zkomponoval a sestavil.