Recenze: Těhotenský test i autíčka. O co se zajímá studentský design?

Čtvrtstoletí soutěže Národní cena za studentský design už loni bilancoval projekt Mladí a úspěšní / Příběhy mladého českého designu, který byl prezentován i v dalších evropských městech. Studentský design v letošním ročníku sleduje expozice Nový (z)boží! / New G(o)ods! v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí v Praze. Které „zboží“ si zaslouží vyzdvihnout?

Široké spektrum produktového designu zahrnuje nábytek, svítidla, šperk, brýle, oděv, nádoby, těhotenský test, krbová kamna, traktor, elektromobil i formuli. Samotné uspořádání exponátů v nevelkém prostoru není ohromující, zaujme ale inovativnost a tvůrčí odvaha autorů.

Ze série oceněných vystavených prací vyčnívá několik obsahově hlubších prototypů, které svou filozofií přesahují rámec standardní školní práce. Ráda bych vyzdvihla jak oba hlavní vítěze, tak jejich další dvě nápadité kolegyně, které se zabývaly zdravotními pomůckami.

Vítězka Národní ceny za studentský design JUNIOR Lilliana Pham z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství a Střední průmyslové školy oděvní v Praze ztvárnila oděv současné korunní princezny Masako, vystihující útlak a spoutanost. Kompaktní červené dlouhé šaty působí jako sochařské dílo.

Liliana Pham / Masako
Zdroj: archiv Design Cabinet CZ

Naopak svobodný pohyb zastupuje laureát Národní ceny za studentský design Tomáš Rejmon z Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem ve svých Závoďácích, dřevěných autech na pružinový pohon. Podařilo se mu vytvořit originální hračku z klasických materiálů, která dítě přirozeně rozvíjí.

Tomáš Rejmon / Závoďáci
Zdroj: archiv Design Cabinet CZ

V době pedagogické diskuse o inkluzi téma zručně akcentuje Zlatomíra Cirhanová z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Hmatovou didakticko-relaxační pomůcku Loono primárně navrhla pro osoby s kombinovaným postižením sluchu a zraku. 

Zlatomíra Cirhanová / hmatová pomůcka Loono
Zdroj: archiv Design Cabinet CZ

Také Nikoleta Čeligová z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě šla cestou pomoci potřebným, když vyvinula She, těhotenský a ovulační test pro nevidomé ženy, komunikující zvukovými signály a vkusnou ergonomií.

Barbora Dvořáková / Šperk pro někoho
Zdroj: archiv Design Cabinet CZ

Zaujal mne emocionálně prospěšný šperk Barbory Dvořákové z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Sada péřových náhrdelníků Cestou do nebe přináší svým majitelkám jemnost, rovnováhu a klid. „Díky tomu by se nositelé mohli stát částečně imunní vůči negativnostem našeho světa,“ říká Barbora.

Je hodně uspokojivé, když soudobý nejmladší design vyváženě spojuje estetické, komerční i psychologické hledisko tak, jak je tomu u progresivních artefaktů konceptu Nový (z)boží! / New G(o)ods!, reprezentujícího Národní cenu za studentský design 2015.

Volně přístupnou výstavu zastihnete ve všední dny od 10 do 16 hodin v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství do 22. prosince.