Biologie není žádná maličkost

Markéta Baňková o knize (zdroj: ČT24)

Ve své předchozí knize hledala spisovatelka a výtvarná umělkyně Markéta Baňková inspiraci v zákonech fyziky, nový příběh ji i čtenáře přivádí do laboratoře biologie a genetiky. Novinka s názvem Maličkost se mimo jiné snaží přijít na kloub tomu, co ovlivňuje naše vztahy.

Stejně jako ve své prvotině Straka v říši entropie, za niž získala cenu Magnesia Litera 2011 pro objev roku, i v druhé knize propojuje beletristický text s vědeckými motivy a vlastními ilustracemi. „Hlavní je atmosféra biologie, protože v dnešní době jsou objevy v genetice velké téma,“ poznamenala Baňková. 

V Maličkosti zkoumá lidskou identitu a s ní související otázky svobodné vůle. Ovlivňují naše myšlení paraziti nebo společnost, v níž vyrůstáme? Nebo jsme nástrojem vlastních genů? ptá se. 

„Zaujal mě sobecký gen,“ přiznává autorka. „Přemýšlela jsem o něm v rovině vztahů, ale třeba i národů. Jedni říkají, že je překonaný, druzí zase, že ne, každopádně je dobrým tématem k zamyšlení se, jakou roli hraje v našich vztazích sobectví. To je v mé knize výrazným tématem.“

Hlavním hrdinou Maličkosti je student genetiky vychovaný adoptivními rodiči.