Petr Hapka žije! Na jeden večer prostřednictvím svých písní

Petra Hapku připomíná koncert (zdroj: ČT24)

Přesně rok po odchodu hudebníka a skladatele Petra Hapky pořádají jeho přátelé vzpomínkový koncert. Hapkovy písně zazpívají v doprovodu Českého národního symfonického orchestru ti, kteří se skladatelem dlouhodobě spolupracovali. Z koncertu nevznikne žádný záznam, Česká televize ale mohla natočit záběry ze zkoušení.

Vzpomínkový koncert nazvaný  „Petr Hapka žije!“uslyší v pražské O2 areně dvanáct tisíc lidí. Vnímat ho budou moci jen ti, kdo přímo přijdou, vystoupení nesmí zachytit žádná kamera ani jiné nahrávací zařízení. „Všichni si chtějí všechno nahrát a úplně zapomněli, že to nejdůležitější zůstává v hlavě, protože je to skryto,“ vysvětlil rozhodnutí organizátorů Jaromír Nohavica. 

Dotknout se emocí naživo prostřednictvím Hapkovy hudby přijde na pódium deset interpretů. Kromě písničkáře Nohavici také Lucie Bílá, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Ondřej Ruml, František Segrado, Lenka Nová a Szidi Tobias – tedy ti, kteří s Hapkou spolupracovali. A s nimi dlouholetý Hapkův spolupracovník, textař Michal Horáček, který setkání připravil.

Zazní nové interpretace známých písní, jako je V penzionu svět, Dívám se dívám či Na hotelu v Olomouci, i filmových melodií, například k rodinnému snímku Páni kluci. Jen jedna skladba nebude od Petra Hapky, ale pro něj – od Michala Horáčka a Jaromíra Nohavici, kteří svou hudební vzpomínku věnovali Miláčkovi žen a vetešníků. 

Petr Hapka zemřel loni 25. listopadu ve věku sedmdesáti let. Za svou kariéru napsal stovky hudebních melodií, na populární scéně se prosadil především díky spolupráci s textařem Michalem Horáčkem. Společnou práci shrnuli před několika lety v lyrickém muzikálu Kudykam. Z interpretů je Hapka hudebně spojen zejména s šansoniérkou Hanou Hegerovou, komponoval ale i pro Richarda Müllera, Lucii Bílou či Michala Kocába, k nimž se občas připojil i jako zpěvák. Byl také produktivním skladatelem filmové hudby; jeho hudba provází například řadu snímků Juraje Herze.

Petr Hapka a Michal Horáček
Zdroj: René Volfík/ČTK