Fantazii Bohuslava Martinů připomíná i těremin

Bohuslava Martinů připomíná i hra na těremin (zdroj: ČT24)

Že Bohuslav Martinů skládal pro různé nástroje, není žádným překvapením, možná ale mnohé překvapí, že je i autorem Fantasie pro těremin. Skladba pro nástroj, jehož se hráč nedotýká, zazněla na úterním prologu ke Dnům Bohuslava Martinů v pražském Klementinu. Poslechněte si v reportáži, jak těremin zní.

Nástroj, považovaný za předchůdce syntezátorů, nese jméno ruského profesora fyziky Lva Těrmena, který jej vynalezl v roce 1919. Vynálezce uspěl ve Spojených státech, kde se nástroj dodnes vyrábí. O cestě Těrmena i těreminu za moře dokonce vznikla divadelní hra, uvádí ji pražské Dejvické divadlo.

Těreminový part z Fantasie pro těremin, hoboj, smyčcový kvartet a klavír zahrála v Klementinu německá skladatelka a sólistka Carolina Eycková.

Prolog zakončí 29. listopadu koncert laureátů letošní soutěže Nadace Bohuslava Martinů. Samotný festival zahájí 1. prosince koncert Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu a zakončí 20. prosince v Rudolfinu komorní sbor Martinů Voices a PKF – Prague Philharmonia.