Režisér Beauvois: Teroristé nenávidí kulturu, proto je potřeba

Xavier Beauvois na Festivalu francouzského filmu (zdroj: ČT24)

Oceňovaný francouzský režisér, scenárista a herec Xavier Beauvois v Praze osobně uvedl svůj poslední snímek Cena slávy. Host Festivalu francouzského filmu v rozhovoru pro Českou televizi mimo jiné zmínil, proč je kvůli nedávným teroristickým útokům nutné dál točit.

Cena slávy z roku 2014 vypráví o jednom z nejpodivnějších únosů. Eddymu je čtyřicet a právě ho pustili z vězení. Jeho kamarád Osman bydlí v karavanu, má chytrou sedmiletou dceru, ženu v nemocnici a žádné peníze, kterými by zabezpečil rodinu. Když Eddy v televizi zahlédne reportáž o smrti Charlieho Chaplina, dostane poněkud zvláštní nápad. Unést jeho rakev a z výkupného vylepšit rodinný rozpočet.

„Zaslechl jsem tuhle historku vyprávět v jednom filmu, někomu jsem to vyprávěl a on mi nevěřil, tak jsem začal hledat na internetu a zjistil, že to není vtip, že se to opravdu stalo. Když jsem ten případ viděl černý na bílém, řekl jsem si, že to je geniální příběh pro film,“ prozradil Beauvois, jak se k bizarnímu námětu dostal. Cenu slávy poznají v příštím roce v českých kinech i nefestivaloví diváci.

Beauvois předchozí snímek, který také vychází ze skutečné události - O bozích a lidech z roku 2010 – zaznamenal obrovský úspěch u kritiky i diváků. Na festivalu v Cannes získal velkou cenu poroty a později taky Césara za nejlepší film.

Vypráví o malé křesťanské komunitě v severní Africe, v níž v poklidu žije osm mnichů. Jen ale do doby, kdy život v oblasti naruší masakr, za nímž stojí místní islámští fundamentalisté. V souvislosti s nedávnými teroristickými útoky v Paříži téma stále více než aktuální.

O bozích a lidech (2010, režie: Xavier Beauvois)
Zdroj: Sony Pictures Classics

„Cítím v sobě velký smutek, soucit pro zemřelé, zármutek, ale i nenávist. Když francouzská policie zabila jednoho z těch hledaných teroristů, dal jsem si skleničku a měl jsem upřímnou radost,“ přiznal režisér. „Mám spoustu přátel mezi muslimy, i kvůli nim je mi smutno, protože jejich situace teď není jednoduchá, lidé na něj koukají jinak, i když s útoky nemají nic společného.“ Umění by se ale podle něho nemělo nechat zastrašit:

„I po tom všem mám ale pořád chuť točit filmy, protože tihle teroristi nenávidí filmy, nenávidí kinematografii, nenávidí hudbu, kulturu, knihy, a proto je třeba v tom pokračovat a dělat umění.“

Beauvoisova režijní filmografie dosud čítá sedm titulů. Hned jeho druhý počin Nezapomeň, že zemřeš získal Cenu Jeana Viga a na festivalu v Cannes i Cenu poroty. Vedle režírování vlastních filmů působil Beauvois i jako asistent slavných tvůrců – Manoela de Oliveiry nebo Andrého Téchiného, v jehož snímku Svědci si také zahrál. Významnou mužskou roli pak ztvárnil ve filmu Villa Amalia, který v roce 2009 soutěžil v Karlových Varech.