Noc divadel zve do zákulisí a pomáhá potřebným

Během sobotního večera se otevřelo 130 divadel ve 36 městech po celé České republice. Již potřetí se koná oblíbená Noc divadel. Kromě klasických představení nabízí doprovodný program, včetně prohlídek zákulisí nebo hereckých dílen.

„Noc divadel nabídne pestrý program, divadla byla letos opět originální. Zájemci se mohou zúčastnit prohlídek zákulisí, přednášek, dílen zaměřených na herectví, výtvarné techniky i loutky, koncertů, představení či setkání s tvůrci,“ zve diváky Martina Černá z pražského Institutu umění - Divadelního ústavu. Celý program je na webu Noci divadel.

Divadlo, které pomáhá

Letošní ročník se zaměřuje na společenský přesah umění. Doprovodné akce jsou proto věnovány sociálně slabým nebo zdravotně handicapovaným občanům. Noc divadel podporuje třeba projekt Na dřeň, který se snaží rozšířit řady dárců kostní dřeně v ČR.

Scény, které se ke kampani Na dřeň připojily, nabízejí dvě vstupenky na libovolné představení každému, kdo do konce června 2016 prokáže svou registraci v některém náborovém místě dárců.

Události v kultuře: Noc divadel (zdroj: ČT24)

Další akce se věnují uprchlické krizi, například workshop na výrobu loutkových divadélek určený především dětem. Jednoduché sety s postavami z českých pohádek budou předány do uprchlických zařízení v ČR. Slezské divadlo v Opavě nebo ostravská Stará Aréna zase předají interaktivní divadelní formou lidem zkušenosti a zážitky členů souboru z dobrovolnické činnosti na maďarsko-srbské hranici.

Prohlídky zákulisí

Tradičně největší zájem bývá o prohlídky divadel a zákulisí. Zájemci se ve většině případů musejí předem registrovat, protože kapacita je omezená. Noc divadel opět vyhlásila fotografickou soutěž. Zúčastnit se může každý divák, který navštíví některou ze scén.

Informační centrum festivalu bude otevřené na dvoře Divadelního ústavu v pražské Celetné ulici v sobotu od 14 do 22 hodin. Divadelní ústav dále nabízí výstavu Noc divadel 2014 objektivem diváků, projekci fotografií z divadelních inscenací Činoherního klubu, výstavu věnovanou režisérovi Petru Léblovi a další doprovodné akce.

V prvním ročníku Noci divadel se zapojilo kolem osmdesáti divadel, loni už 120 scén. Počet diváků začal na 40 tisících lidí, v roce 2014 byl o deset tisíc vyšší. Noc divadel je součástí mezinárodního projektu, kterého se ve stejný den účastní 11 zemí. V České republice se koná teprve třetím rokem, přesto se stala nejnavštěvovanější podobnou akcí v Evropě.