Festival spisovatelů má pro strach uděláno

„Jen ať nenávidí, dokud se bojí.“ Citát římského tyranského císaře Caliguly uvozuje 25. ročník Festivalu spisovatelů Praha, jehož tématem je strach. Z čeho máme strach, z koho máme strach, proč máme strach? Bude se od 6. do 9. listopadu ptát šest zahraničních a dva čeští literáti. V přímém přenosu Nových médií ČT.

Člověk člověku vlkem

„Snažíme se na naše témata s pozvanými spisovateli nazírat politicky. Víme, že jedním z nejefektivnějších způsobů, jak vládnout lidu, je právě strach. Politická, společenská, mediální nebo intelektuální moc je pořád v pokušení strach zneužít. Tento koncept jsme společně s pozvanými spisovateli studovali, abychom mohli teoreticky rozložit a znovu sestavit politické, ekonomické a intelektuální struktury,“ zdůvodnil letošní téma Guillaume Basset z Festivalu spisovatelů.

Spojeným tématem se stala válka. „Strach podněcuje lidi, aby získali kontrolu nad ostatními, a pokud vzroste, přijde válka. Člověk člověku vlkem, řekl Hobbes. Vidíme to bohužel až příliš často,“ obává se Basset.

Strachu se postaví osm literátů

Letošní Festival spisovatelů provází kresba francouzského malíře Francise Picabii
Zdroj: Festival spisovatelů Praha

Definici strachu budou v pětadvacátém ročníku hledat nizozemský „provokatér“ Arnon Grunberg, marocký literární kritik Abderrahim El Allam či Newyorčan James Gabbe, který románově zpracoval svou roční zkušenost z války ve Vietnamu.

Dalšího hosta – Íráčana Mahmouda Dowlatabadiho – proslavil tři tisíce stran rozsáhlý příběh nomádské kurdské rodiny. Iráckého „tuláka, buřiče a uprchlíka“ Samuela Shimona zavedl život z rodného Iráku do Hollywoodu a poté do Damašku či Káhiry, kde žil jako bezdomovec, odtud do Paříže a Lodnýna. Dobrodružný osud má za sebou i Izraelec Yishai Sarid. V současné době je advokátem, po studiích práv ale určitou dobu působil jako zpravodajský důstojník izraelské armády, v tomto prostředí se také odehrává jeho román Limassol.

České literáty zastoupí básník a esejista Miloslav Topinka a mladý prozaik Marek Šindelka.

Marek Šindelka o Festivalu spisovatelů (zdroj: ČT24)