Šílenství moci. Na Vinohradech vládne Caligula s podporou Camuse

Proč zešílel císař Caligula? Hru od existencionalistického spisovatele a myslitele Alberta Camuse si do svého repertoáru vybralo pražské Divadlo na Vinohradech. V titulní roli římského imperátora se představí Ondřej Brousek.

Gaius Caesar Augustus Germanicus, zvaný Caligula, vedl zvrácený život. Nechal se prohlásit za boha, své okolí ničil a ponižoval. Přivedla ho k tomu vražda jeho sestry, s níž udržoval incestní vztah, nebo se jeho chování, jak se domnívají někteří historici, změnilo v důsledku prodělané encefalitidy? Camus se ve své hře ptá, jestli lidmi zrazený mladík nezatoužil prozkoumat krajní meze své údajně božské moci, a to i za cenu sebezničení.

„Camus se snaží obhájit Caligulovy činy, jeho šílené jednání. Kdybychom hráli podle skutečnosti, tak to, co on prováděl, lidé nevydrží ani minutu. Nehrajeme dobové drama, ale filozofickou hru o moci, svobodě a o štěstí,“ podotkl představitel Caliguly Ondřej Brousek.

Caligula (hra Alberta Camuse, Divadlo na Vinohradech)
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Scéna Hanse Hoffera hercům nic neulehčuje – představení stráví ve vodě. „Caligula lidi devastuje, stříhá je, píše po nich… chtěli jsme, aby to byl extrémní zážitek,“ vysvětlil režisér Martin Čičvák.

Camus hru napsal na začátku druhé světové války. Antický příběh odráží i zkušenosti z 20. století, v němž často docházelo ke krajnímu zneužití moci a lidskému sebezboštění. 

V Divadle na Vinohradech vládne Caligula od 4. listopadu.

V Divadle na Vinohradech vládne Caligula (zdroj: ČT24)