Černobíle a barokně. Lašské muzeum vystavuje krajinu, jak ji cítil Jan Reich

Fotografovi Janu Reichovi učarovala česká barokní krajina - z pohledu poutníka, který objevuje úplně nové pohledy, ji zachycoval na svých snímcích deset let. Jeho cyklus Bohemia aktuálně vystavuje Lašské muzeum v Kopřivnici.

Českou krajinu znal Jan Reich (1942-2009) od svého dětství a blíže ji poznával i díky pozdějším zakázkám na pohlednice a turistické průvodce. Vnímal ji ale jinak než jako barevnou fotografii zalitou sluncem.

„Slíbil si, že jednou, až bude moci, vyfotí krajinu tak, jak ji cítí on. To znamená černobíle, trošku posmutněle, barokně,“ upřesnil kurátor Lašského muzea Pavel Dvořák. „V baroku viděl základ toho, čemu dnes říkáme česká krajina, tzn. kapličky, aleje a podobně.“ 

S velkoformátovým fotoaparátem po Josefu Sudkovi objevoval tedy krajinu po svém. Nejraději ji zkoumal, když bylo zataženo a mlhavo, přitahovala ho krajina proměněná stromy bez listí, se zbytky sněhu, podmračená nebo v mlženém oparu. 

Světlo v odstínech šedi

Netoulal se náhodně, ale podle přesně připraveného rozvrhu, který mu pomáhala sestavit jeho žena. Pro dokonalý záběr se na místa i několikrát vracel. „Tvrdil, že světlo je v odstínech šedi a že tak prezentuje hloubku fotografie,“ prozradila fotografova manželka Jana Reichová.

Deset let si českou krajinu ukládal do šuplíku. Část z celkem 1500 fotografií vyšla knižně pod názvem Bohemia; publikace získala ocenění Magnesia Litera a titul Nejkrásnější česká kniha roku 2006. 

Lašské muzeum vystavuje Bohemii Jana Reicha (zdroj: ČT24)

Snímky z cyklu Bohemia byly vystaveny už v Praze, ale také v Paříži, Tokiu, Římě, Berlíně či Madridu. V Kopřivnici se návštěvníci Lašského muzea mohou nechat pohltit Reichovou krajinou do 29. listopadu.