Ping-pong: Nuda, či filozofie? 420 PEOPLE ženou sportovce na Jatka

Taneční pocta ping-pongu (zdroj: ČT24)

Ping-pong je nejméně mužný sport na světě, myslel si kdysi norský choreograf. Nakonec svůj názor obrátil a ze stolního tenisu udělal přímo náboženství. Alespoň v choreografii Taneční pocta ping-pongu, kterou adaptovala česká taneční skupina 420 PEOPLE. „Recept na intelekt“ teď leží v pražském prostoru Jatka 78.

„Recept na intelekt je směsicí Yin a Yang, Nebe a Pekla, Stephena Hawkinga a Uri Gellera s trochou Chalíla Džibrána a Brucem Lee na vrcholu,“ odtajňují už dopředu tanečníci. Život jako parafráze na síťku a míček je jako člověk, který stejně jako ve skutečnosti padá na dobrou a špatnou stranu. Nikdo ale neví, která to je.  

A co je to vlastně ping pong? Všichni si myslí (pokud ho zrovna sami nehrají), že je to stupidní. Ani se na to nemůžete dívat v televizi, protože není možné sledovat míč.
Jo Strømgren

Taneční pocta divákovi představuje asijskou loutku – guru, který pobírá peníze. Pod ním úpí dívka, která se v podání Nataši Novotné stává obětí šovinistického pedagoga, ačkoliv na začátku vypadá situace poměrně vesele . Strømgren si totiž klade otázku, zdali pro někoho není tento sport jen hloupá módní filozofie, na níž chce profitovat.

420 PEOPLE / Taneční pocta ping-pongu
Zdroj: 420 PEOPLE

Pro 420 PEOPLE, kteří se věnují hlavně abstraktnímu tanci, je popisná norská hra výzvou. Soubor si navíc musel osvojit zcela novou uměleckou disciplínu. Účinkující mají za úkol vést loutku, ale zároveň spolupracovat s dalšími dvěma lidmi, již mají na starosti koordinovat další části jejího těla.

Norská a česká choreografie se téměř v ničem neliší. Charaktery a výrazy postav se pouze přizpůsobily jejich majitelům.