S druhou deskou a poprvé: S future popem přijíždějí do Prahy Purity Ring

Ani po vydání debutu, ani v rámci první fáze tour k desce Another Eternity se čeští fanoušci Purity Ring nedočkali. Na třetí pokus k nám už ale kanadská elektronická dvojice přeci jen zavítá. Více jak půl roku poté, co vyšlo v pořadí druhé album, zahrají Megan James a Corin Roddick 5. listopadu v pražském klubu Roxy.

Purity Ring / Another Eternity
Zdroj: Purity Ring

Když se před třemi lety tak trochu jako blesk z čistého nebe zjevila debutová deska Shrines, způsobila na hudební scéně nemalé pozdvižení. Album sklízelo pozitivní kritiky ze všech stran a dostalo se do výročních žebříčků snad všech významných hudebních periodik. 

Všechno přitom začalo docela nevinně. Corin Roddick bubnoval v místní kapele a ve volném čase si pohrával se syntezátory a elektronickými smyčkami. Po chvíli zjistil, že jeho instrumentálkám chybí spojující melodická linka a požádal bývalou kolegyni z kapely Gobble Gobble Megan James, jestli by mu do jeho skladeb něco nenazpívala. Tak vznikla píseň Ungirthed a s ní i Purity Ring.

Roddick se nikdy netajil fascinací rádiovým popem a jeho elektro-rapové beaty v kombinaci s Jamesiným křehkým zpěvem daly vzniknout stylu, který sami Purity Ring s oblibou prezentovali jako „future pop“. Spolupráce ale měla ke standardní kapele daleko. Po celou dobu, kdy prvotina vznikala, bydleli totiž Corin s Megan na opačných březích severoamerického kontinentu. První album se tak zrodilo kompletně přes email. Z Montrealu do Halifaxu putovaly instrumentální skladby a opačným směrem letěly internetem vokály. Přesto, nebo právě proto, bylo Shrines jednoznačným úspěchem.

Znovu a jinak

Purity Ring nebyli zdaleka první kapelou, která zjistila, jak těžké břímě je veleúspěšný debut. Jak nezklamat fanoušky, kteří očekávají, že další deska bude minimálně stejně dobrá? A k tomu se neopakovat a přitom si zachovat svůj styl? „Trvalo nám víc jak rok a půl od vydání první desky, než jsme vůbec začali pracovat na dalším albu. Jedním z důvodů byl i fakt, že jsme si nebyli moc jistí, co dělat dál,“ přiznal Roddick v rozhovoru pro DIY Magazine.

Kanadská dvojice se nakonec rozhodla úplně změnit tvůrčí proces, který ji dovedl ke vzniku Shrines. Oba se přestěhovali zpátky do rodného Edmontonu a všechny skladby tvořili od píky spolu ve studiu. „Bylo to trochu jako založit úplně novou kapelu. Zpočátku to úplně nefungovalo. Chvilku nám trvalo, než jsme přišli na to, jak skládat společně,“ vzpomínal Roddick.

Výsledkem nové formy spolupráce, je deska Another Eternity, která vyšla začátkem letošního roku. Ve srovnání s debutem jde o mnohem přímočařejší a tanečněji laděné album a reakce kritiky i fanoušků na něj jsou mírně řečeno rozpačité. Která ze dvou desek je lepší, budou moci fanoušci posoudit na vlastní uši v Roxy. Předskokanem bude neméně talentovaná americká elektropopová písničkářka Empress Of.