Firkušného odkaz uctí klavírní esa v čele s Yefimem Bronfmanem

Začíná Firkušného klavírní festival (zdroj: ČT24)

Klavírní festival Rudolfa Firkušného vstupuje do třetího ročníku. Zahájí ho americký klavírista Yefim Bronfman v pražském Rudolfinu. Na dalších koncertech se do 7. listopadu představí Grigorij Sokolov, Igor Ardašev a Khatija Buniatishvili. Bronfman na úvod festivalu nabídne díla Sergeje Prokofjeva a Roberta Schumanna.

Festival označuje Bronfmana za „absolutní pianistickou elitu současnosti“. Toto tvrzení podporuje i fakt, že se bývalý rezidenční umělec Newyorské filharmonie pyšní cenou Grammy i Avery Fisher Prize, která se za oceánem udílí za brilantní výkony v klasické hudbě.

Schumana, kterého si vybral pro zahajovací večer, s Firkušným podle klavíristy něco spojuje. „Ti dva autoři jsou tak rozdílní, že jsou si až podobni. Oba jsou to excentrici, v jejich hudbě je hodně zvláštního. A přesto to dává jednoznačně smysl. Jsou tam podobné myšlenky vyjádřené naprosto odlišnými způsoby,“ říká.

Zahraniční i domácí hosté

Festival ale slibuje další umělce. Ruský klavírní virtuos Sokolov, který se v 16 letech stal nejmladším vítězem moskevské Čajkovského soutěže, předvede své umění 1. listopadu. Zahraje díla Franze Schuberta a Fryderyka Chopina. První polovinu recitálu tvoří Schubertova Sonáta a moll a Moments musicaux, v druhé polovině koncertu pak Sokolov zahraje Chopinova dvě nokturna a Sonátu b moll.

Český klavírista Igor Ardašev, který je také mimo jiné laureátem Čajkovského soutěže v Moskvě, si pro festival na 5. listopadu připravil program z děl Ludwiga van Beethovena, Leoše Janáčka a Franze Liszta.

Klavírní festival Rudolfa Firkušného zakončí 7. listopadu mladá gruzínská umělkyně Khatija Buniatishvili. Klavíristka, která byla nominována na cenu vídeňského Hudebního spolku v kategorii Vycházející hvězdy sezony 2011/2012, provede díla Maurice Ravela, Franze Liszta a Igora Stravinského.