Alanis Morissette ani po dvaceti letech neustupuje od léčby pilulkou

Alanis Morissette vydává reedici nejslavnější desky (zdroj: ČT24)

Alanis Morissette si zavzpomíná na dobu před dvaceti lety, kdy vyšla deska Jagged Little Pill, která jí vyšlapala cestu ke slávě. Rozhodla se album vydat v reedici jako speciální sběratelskou verzi. Nabídne na ní deset dosud nevydaných demo nahrávek, záznam debutového koncertu v Británii a esej, kterou zpěvačka v tomto období reflektovala, co se kolem ní děje.

Alanis Morissette / Jagged Little Pill (sběratelská edice)
Zdroj: Alanis Morissette

Stačilo, aby rádia párkrát přehrála singl You Oughta Know a ze zavedené písničkářky a její třetí desky se stal skvělý prodejní artikl. „Další večer jsem měla koncert v klubu Dragonfly a fronta se táhla až za roh. Lidé zpívali You Oughta Know ještě hlasitěji než já a já si pomyslela, že mi ta písnička přestala patřit, ale stala se veřejným majetkem,“ prohlásila zpěvačka.

Malou pilulku si po celé zeměkouli koupilo na 33 milionů fanoušků. Symbolem celé nahrávky se pak stala skladba Ironic, jež éterem koluje dodnes. Kvality celé desky ocenili také kritici, takže si za ni dlouhovlasá brunetka vysloužila čtyři ceny Grammy. 

Mám tuhle devatenáctiletou součást sebe sama, která napsala tu esej, moc ráda. Pořád se s ní cítím být spojená. Je to ohnivý aktivismus, spalující touha se vyjádřit nebo zemřít, tak nějak jsem se v té době cítila.
Alanis Morissette
Zpěvačka

Vydáním dvacet let starého alba jednačtyřicetiletá Kanaďanka neohlašuje tvůrčí vyprázdněnost. V rukávu má prý patnáctku skladeb, které hodlá dokončit poté, co do světa pustí rozepsanou knihu.