Zátiší se zmrzlinou a lebkou. Martinec maluje intelektuální vlastnictví

Malíř Hynek Martinec vnáší do klasického tématu starých mistrů přítomnost. Na jeho zátiší se vedle lebky objevuje kornout se zmrzlinou nebo holicí pěna, pro umělce symbol času a pomíjivosti. Své Intellectual Properties vystavuje v pražské Galerii Václava Špály.

K návratům do minulosti inspiruje čtyřiatřicetiletého Martince i Londýn, kde už téměř deset let žije. Než se tam usadil, strávil dva roky v Paříži. Do zahraničí vyrazil hned po dokončení pražské AVU, ateliéru klasických malířských technik u Zdeňka Berana.

České veřejnosti se poprvé výrazněji představil před třemi lety na výstavě Beyond Reality v pražském Rudolfinu, kde se jako jediný Čech ocitl ve společnosti britských malířů. Ve Špálově galerii představuje své nejnovější práce, které premiérově uvedl už loni v Londýně.

Technicky dokonalé obrazy, zaměnitelné na první pohled s fotografiemi, jsou promyšlenými kompozicemi zbožných obrazů a zátiší, do nichž Martinec zapojil objekty z 21. století.

Vedle maleb jsou vystaveny i kresby, které výtvarník dosud ukázal jen svým přátelům v ateliéru. Na Intellectual Properties zve Špálovka do 6. prosince, v úterý 27. října výstavou při komentované prohlídce provede sám autor.

Hynek Martinec ve Špálově galerii (zdroj: ČT24)