Jolanta si zpívá se Slavíkem a Rusové se v Národním drží za ruce

Slavík a Jolanta v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Jedna premiéra nestačí,  pražské Národní divadlo chce víc. A proto během čtvrtečního večera uvede pod taktovkou jednoho z nejžádanějších britských dirigentů Jana Lathama-Koeniga hned dvě pohádkové opery Jolantu a Slavíka . Šéf orchestru diváky zavede k hudbě dvou generací ruských skladatelů - Petra Iljiče Čajkovského a Igora Stravinského.

V tomto nádherném divadle cítíte tíži dějin hudby. Často jsem dirigoval ve Státní opeře, myslím ale, že tady je velmi výjimečná atmosféra, nejspíš proto, že to bylo české Národní divadlo. Státní opera byla spíš německým domem.
Jan Latham-Koenig
Dirigent

První opera Stravinského a naopak poslední Čajkovského pocházejí ze zcela odlišných hudebních světů. „Jolanta se ještě nese v duchu romantické noblesy, kterou známe z autorových oper, baletů a symfonií, zatímco o dvacet let mladší Slavík již v sobě spojuje kouzlo impresionismu s hřmotným expresionistickým výrazem,“ upřesňují divadelníci. Tvůrci se díla rozhodli spojit, protože v sobě navzdory mnohým odlišnostem snoubí pohádkové téma.

Když umírající císař potká slepou princeznu

Čínský císař Igora Stravinského žijící v izolaci luxusní klícky nic netuší o krásách okolního světa plného přírody. Od jeho nevědomosti ho osvobodí teprve až zpěv obyčejného slavíka. Opera tak otevírá dialog nad životem a smrtí. Slavík je navíc sondou do vývoje skladatelovy hudební tvorby. První akt napsal na začátku kariéry. Pak Slavíka odložil a dopracoval ho mnohem později, kdy už jasně definoval svůj styl. 

Po přestávce se na jeviště připlete zcela nová situace v podobě slepé princezny Jolanty Petra Iljiče Čajkovského. Vlivem otce tráví čas v zahradě obehnané zdí, aby se jí nedotýkaly věci, o něž kvůli nevidomosti přichází. Blaženou nevědomost však naruší rytíř Vaudémont, který v ní vzbudí touhu vidět.

Dirigent Jan Latham-Koenig povede Orchestr Národního divadla poprvé. Obě opery však mají další společný faktor: na prknech Národního divadla se představí vůbec poprvé v historii.