Den animace začne zkázou a skončí happy endem

V oslavách Dne animace se Česko předbíhá před světem. Místo dvacátého osmého si jej připomíná už sedmého října, na narozeniny animátora Břetislava Pojara. Animovaný film, včetně tří premiér, zabere celodenní program ve Francouzském institutu v Praze.

Den animace začne zkázou, přesněji jejím vynálezem ve filmu Karla Zemana. Vědeckofantastický příběh o objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět, je inspirován Juliem Vernem a nedávno byl do kin uveden v restaurované verzi

Vynález zkázy (1958, režie: Karel Zeman)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Pro děti sestavil třeboňský festival Anifilm pásmo, do něhož vybral to nejlepší z letošní přehlídky. Například hravý a výtvarně čistý snímek z podzimního lesa Ptáček a veverka od německé režisérky Leny von Döhren.

Na večer jsou připraveny premiéry tří českých krátkých snímků. Kristina Dufková, která se podílela například na třetím Fimfáru, představí novinku o holčičce, které se pletou písmenka, a ta jí to drsně oplácejí. Nazvala jej Neříkej mi panda, jmenuji se Vanda.

Matyáš Trnka je vnukem slavného animátora Jiřího Trnky, o jehož díle vytvořil se svým otcem loni v Plzni interaktivní výstavu. Na Dni animace se ale představuje jako samostatný tvůrce - absolventským filmem Praha! o turistech v hlavním městě.

Program uzavře Happy End, černá komedie o smrti se šťastným koncem. Divák se v ní možná dozví, co spojuje myslivce, traktoristu a řidiče Favoritu.

Den animace (zdroj: ČT24)