Macbetin čeká na poslední let. Na palubu ho bere aspoň Akropole

„Ocitli jsme se ve válce, jen si to nechceme připustit,“ hlásá pražský Palác Akropolis. Tamní divadelní scéna v sobotu večer uvede premiéru první části chystané trilogie s názvem Vladimir Macbetin. Tento „pravdivý příběh o naší současné budoucnosti“ představí soubor Spitfire Company.

Ohrožuje nás dystopický, utopický nebo realistický příběh? Nehledejte odpovědi. Už v nich žijeme. Zakázali jsme si vyslovit jméno, jež může naši budoucnost výrazně ovlivnit.
Spitfire Company

Macbeth, Romeo a Julie a Hamlet patří mezi ikonické příběhy z pera britského klasika Williama Shakespeara. Spitfire Company na tato díla nahlíží v rovině alternativní budoucnosti. Macbetin je plný odcizení, manipulace, podezření, ideologie i korupce, kterých se lidstvo prý není schopné zbavit ani v následujících letech.

Čekání na letadlo

Diváci budou přeneseni do letištní haly, v níž Macbetin čeká na svůj poslední záchranný let. Lucie Škandíková vybudovala scénu, jejíž dominantou jsou dva velkoformátové reklamní panely a scénická světla, která proslavil světoznámý scénograf Josef Svoboda.

Autor a režisér Petr Boháč uznává, že spojení Macbetha s ruským prezidentem Putinem může vyznít bláznivě i proto, že se jedná o historicky a geograficky odlišné příběhy. Aby do sebe vše zapadlo, přizval si na pomoc herce Jiřího Štrébla a Jindřišku Křivánkovou. Oba mají s podobnou tématikou zkušenosti a s Boháčem se znají. Setkali se totiž při realizaci představení ČEZko Forever, vzniklého na podkladě autentické nahrávky manipulativního lobbingu.

Macbetin na divadle (zdroj: ČT24)