Mánes obrostl akvarelovými květinami. Zahradníkem je Vladimír Franz

Vladimír Franz vystavuje v Mánesu (zdroj: ČT24)

Malá síň galerie Mánes se pevně drží na Pravém břehu. Ukotvil ji tam umělec Vladimír Franz, který v ní vystavuje na třicet barevných akvarelů. Většina z nich je orientovaná na přírodní motivy. Expozice potrvá do 30. října.

Architektura města ho příliš nezajímá, raději se inspiruje přírodou. „Příroda je jistota. Člověk je její součástí, byť na to v poslední době hodně zapomínáme,“ uvedl Franz. Právě proto je Mánes obrostlý květinami, jezírky a horami.

Motivy rostlin maluje přímo uprostřed šumavské přírody, kde má letní ateliér, nebo v ostrovních horách na Kanárech, kde zase tvoří, když české louky pokryje sníh. Některá díla z přehlídky prací Pravý břeh mu vznikala přímo rukama, když si přímo na zem natáhl plátno. „Jednou jsem maloval v Českém středohoří. Bylo minus patnáct stupňů, a když máte při téhle teplotě mokré ruce, není to nic příjemného,“ zavzpomínal na proces tvorby.

Do Franzovy současné tvorby se přeci jen dostala věc, která s přírodou nesouvisí. Po neúspěšné kandidatuře na prezidenta si dle svých slov začal víc vážit a všímat prostých věcí. „Myslím, že jsem dozrál. Jakýkoliv úkol, který vás nezabije, vás jen posílí,“ tvrdí. O prezidentské volbě složil oratorium. Do budoucna chce složit symfonii inspirovanou odlišnými rituály pohřbívání.