Srdce Keitha Richardse zase zašilhalo po sólové desce

Keith Richards vydává nové album (zdroj: ČT24)

Kytarista skupiny Rolling Stones Keith Richards vydal po více než dvou dekádách sólové album. Novinka nese název Crosseyed Heart (Šilhavé srdce). Spolu s ní vychází také film Under the Influence (Pod vlivem), který nechá nahlédnout do rockerova života.

Zatímco Rolling Stones měli pauzu, dostihla Keitha Richardse dlouhá chvíle a začal nudu zahánět ve studiu. Původně chtěl s kamarády natoči jen pár písniček. „Podívali jsme se se Steven na sebe a řekli jsme: ‚Tahle nahrávka se dělá sama a přímo škemrá, aby z ní bylo album,‘“ popsal Richards okamžik, kdy se rozhodl pro album. Spoluautorem skladeb je Steve Jordean.

Tím, že deska vznikala tak trochu omylem a bez jakéhokoliv termínu, mohli si muzikanti nahrávání užít. Novinka nese stopy rocku, reggae, ale také country. „Vyrostl jsem na americké folkové hudbě. Jazzu, blues, Johnnym Cashovi, Muddym Watersovi,“ přiznal Richards, že pro něj bylo nahrávání návratem k jeho pravzorům z mládí.

Ta deska je přesně taková, jakou od dlouholetého člena kapely Rolling Stones očekáváme. Pro posluchače, který má Keitha Richardse rád, je výborná, dokonce bych řekl, že možná z jeho sólových desek nejlepší.
Ondřej Bezr

Vlastní směr nabral také film Under the Influence. Původně měl pojednávat o nahrávání alba, nakonec se z něj stala hudební kronika Richardsova života.

Dokud je kam jít, nemá cenu odkládat kytaru, tvrdí jednasedmdesátiletý rocker. Pocit, že je stále co objevovat, mají i další členové Rolling Stones – skupina plánuje v bzrké době procitnutí z hybernace a návrat do studia. Pokud nejde jen o plané sliby, vydají nové album po desetileté pauze.