Na Dvořákově Praze nastal Den D pro dva debutanty

Dva mladí interpreti klasické hudby zažijí 18. září Den D. Debutový den pro hudební talenty připravil festival Dvořákova Praha. Představit se na velkém pódiu umožní letos italskému klavíristovi Federiku Collimu a českému houslistovi Janu Mráčkovi.

Čtyřiadvacetiletý Jan Mráček studuje ve Vídni, podle festivalu „vyniká technickou dokonalostí i charismatem a patří k našim největším a nejslibnějším talentům“. Za doprovodu klavíristy Lukáše Klánského zahraje skladby umělecký přítel Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse a rakouského skladatele Fritze Kreislera.

O dva roky starší Federico Colli si pro festivalový večer vybral dílo Sécara Francka a preludia Alexandra Skrjabina. Z programu, složeného ze skladatelů druhé poloviny 19. století a začátku dvacátého, vybočí zařazením Bachových skladeb. Před publikum Dvořákovy Prahy předstoupí po vítězstvích v Mozartovské soutěži v Salcburku v roce 2011 a o rok později i Mezinárodní klavírní soutěže v Leedsu. 

Mladí mladým

Posluchači se budou moci po koncertě s oběma umělci setkat. Na mladé interprety by rád festival pozval mladé publikum, proto zve na koncert v neformálním oblečení a cenově výhodné vstupné.

O víkendu pokračuje přehlídka v zaměření na mladší generace. V neděli 20. září pořádá před Rudolfinem rodinný den. Zapojí se do něj ansámbl interpretující starou hudbu Collegium 1704 nebo Eve Quartet, který připravil hudební výlet s díly Antonína Dvořáka.