Černé díry v paměti. Festival Jako na smrt zkoumá Alzheimera

Zrada paměti a kouzlo nepaměti, tak zní podtitul festivalu Jako na smrt. Věnuje se nástrahám Alzheimerovy choroby. Přehlídka se koná v pražském Experimentálním prostoru NoD. Nabízí výstavu komiksů, divadelní inscenaci Šest miliard Sluncí nebo dokument Choosing to Die, který připomene spisovatele Terryho Pratchetta.

Celá přehlídka začala již v pondělí 14. září vernisáží výstavy v kavárně Experimentálního prostoru NoD. Festival vyzval mladé české kreslíře, aby v komiksové formě zpracovali téma Alzheimerovy choroby. Hlavní část přehlídky začíná na Světový den Alzheimerovy choroby v pondělí 21. září a bude probíhat následující čtyři dny.

„Zjistili jsme, že diváci se chtějí o problematice Alzheimerovy choroby dozvědět víc, ale k té diskuzi potřebují partnera,“ říká režisérka představení Šest miliard Sluncí a dramaturgyně festivalu Eva Rysová.

Co zůstane z člověka?

V pondělí program nabídne čtení z románu Vyhasínání mozku Martina Kleina v podání herce Jana Kačera a v režii Michala Bureše. Kniha nizozemského spisovatele Bernlefa zachycuje postupující demenci v záznamech starého muže.

Další dva dny festivalu patří dokumentárnímu filmu. Poprvé bude v českém překladu uveden oceňovaný film Vergiss mein nicht německého režiséra Davida Sievekinga. „Tento snímek velmi doporučuji. Režisér se skutečně velmi empaticky staví k chorobě vlastní maminky,“ zve diváky Eva Rysová. Dokument Choosing to Die připomene nedávno zesnulého spisovatele Terryho Pratchetta, který sám postižený Alzheimerovou chorobou zfilmoval svoje hledání důstojné možnosti pro odchod ze života.

Festival s tematikou Alzheimerovy choroby (zdroj: ČT24)

Festival se uzavře pražskou derniérou inscenace Šest miliard Sluncí. Autorský divadelní projekt vypráví o vyhasínání našich osobních vesmírů: „Šest miliard Sluncí byla donedávna hmotnost největší známé černé díry. Co se stane, když se černé díry začnou objevovat a rozpínat v naší paměti? Co zůstane z člověka?“

Každý večer bude završen debatou s předními českými odborníky, kteří se problematikou demence zabývají. Mezi hosty se objeví gerontoložka Iva Holmerová, socioložka Jiřina Šiklová nebo ředitel domácího hospice Cesta domů Marek Uhlíř.

Vstupné na festival je dobrovolné, veškeré peníze půjdou na sbírku, kterou pořádá Česká alzheimerovská společnost. Výtěžek bude věnován na rozšíření kontaktních míst, kde postižení Alzheimerovou chorobou a jejich blízcí najdou potřebnou pomoc. Přispět lze formou vstupného na místě nebo DMS zprávou.