Miláček žen a vetešníků. Horáček s Nohavicou napsali píseň pro Petra Hapku

Michal Horáček s Jaromírem Nohavicou složili píseň pro Petra Hapku. Skladatele a přítele, který zemřel loni v listopadu, si připomenou na dvou podzimních koncertech, kde novinka zazní. Hudební vzpomínka se jmenuje Miláček žen a vetešníků.

„Kam přišel, nastal shon, davem se neslo to je on, miláček žen a vetešníků,“ zní mimo jiné v písni, kterou o Hapkovi napsal jeho přítel Michal Horáček. Inspiraci hledal i ve vetešnictvích, kam Hapka chodil velmi rád. Sbíral třeba porcelánová splachovadla.

Hotový text poslal Horáček Jarkovi Nohavicovi, který prý obratem zaslal zpět celou hotovou píseň nahranou na diktafon. „Já jsem to psal asi jeden a půl dne, což mi připadalo rychle. Ale on to zhudebnil a nahrál za 50 minut,“ vypráví Michal Horáček.

Petr Hapka byl Miláček žen a vetešníků (zdroj: ČT24)

„Já vím, že dělal dluhy a nerad je vracel, vím, jaké měl vztahy se ženami, vím, co všechno byl schopen udělat pro zisk pěkný veteše,“ vzpomíná Horáček. „Jeho životní názor jsem nesdílel, vlastně mi byl docela nepříjemný. Já jsem člověk, který má rád pravidla. A Petr nechápal význam slova pravidlo. Pro něj slib bylo to, co bylo zrovna příjemné říci.“

Koncerty v Praze a Ostravě

Excentrickému příteli chystá vzpomínkové koncerty v Ostravě a v Praze. Píseň o ženách a vetešnících zazní poprvé živě koncem října v kulturním centru Heligonka, které letos v Ostravě otevřel Jarek Nohavica. Poté bude uvedena 25. listopadu v pražské O2 aréně na velkém vzpomínkovém koncertě. Hapkovy písně tam zazpívají Lucie Bílá, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Aneta Langerová nebo František Segrado.

Petr Hapka zemřel 25. listopadu 2014 ve věku 70 let. Proslavil se coby autor mnoha hitů, například Levandulová, Dívám se dívám, S cizí ženou v cizím pokoji nebo Štěstí je krásná věc. Spolu s textařem Horáčkem se podílel na desce Hany Hegerové Potměšilý host či albech s více interprety V Penziónu Svět a Citová investice.

Hapka patřil též k výrazným autorům filmové hudby. Je podepsán pod hudbou k filmům Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku nebo Panna a netvor.