Jarmila Novotná opět na scéně. Její kostýmy zapůjčila MET

Do Obecního domu v Praze se vrátila operní hvězda Jarmila Novotná. Vůbec poprvé jsou tu k vidění kostýmy z nejslavnějších rolí pěvkyně, v kterých vystupovala v newyorské Metropolitní opeře i na dalších významných operních scénách.

Svou kariéru odstartovala Novotná v předválečném Československu. Vystupovala v kabaretech, operetách, několik měsíců byla žačkou Emy Destinové a také si zahrála ve filmu. Její zřejmě nejúspěšnější filmovou rolí bylo ale až obsazení do poválečného dramatu Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna. Americko-švýcarský snímek, v němž ztvárnila matku hledající svého syna, vynesl Oscara dětskému herci Ivanu Jandlovi. 

Kostým Jarmily Novotné z opery Manon (MET)
Zdroj: Obecní dům / MET

V roce 1939 emigrovala Novotná s rodiči do Spojených států, kde už za sebou měla vystoupení v Metropolitní opeře jako sólistka. Celkem na prestižní scéně působila šestnáct let a americké publikum si ji zamilovalo. I to je důvod, proč jsou všechny její kostýmy uloženy v archivu newyorského operního domu. Ten je také zapůjčil na výstavu do Prahy.

V Obecním domě, kde Jarmila Novotná zakončila své první koncertní turné po návratu do vlasti po druhé světové válce, jsou k vidění kostýmy z Prodané nevěsty nebo Pucciniho Mimo. Pěvkyně si je nechala ušít v zahraničí, kostým Violetty z Verdiho La traviaty ale pochází ze slavného prvorepublikového salonu Hany Podolské.

Operní diva i v knize

Kostýmy budou na výstavě Jarmila Novotná - operní diva k vidění do 4. ledna příštího roku. Se zahájením expozice vyšla také první monografie o Jarmile Novotné. Autorem publikace Baronka v opeře je historik Pavel Kosatík. Českému čtenáři představuje neprávem pozapomenutou hvězdu v širších politických i společenských souvislostech.

Výstava kostýmů Jarmily Novotné (zdroj: ČT24)

Výstava i kniha jsou spojeny s Festivalem Jarmily Novotné, který na konci srpna pořádá zámek Liteň. V Litni je pěvkyně pochována, její manžel patřil k tamnímu šlechtickému rodu Daubků.