Mít tak svého Topola... Slovinci udělili cenu českému spisovateli

Spisovatele Jáchyma Topola docenili i v zahraničí. V sobotu večer obdržel Vilenickou cenu, kterou mu udělil Slovinský svaz spisovatelů za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě. Literát si ocenění převzal na závěr šestidenního, tentokrát již třicátého Vilenického mezinárodního literárního festivalu.

Topol získal také šek na 270 tisíc korun. Při předání spisovatel uvedl, že se cítí být velmi poctěn, ale zároveň skromně poznamenal, že si není jist, zda si cenu zaslouží. Do slovinštiny byly dosud přeloženy tři Topolovy romány - Sestra, Anděl a Chladnou zemí.

Třiapadesátiletý Topol mohl do listopadu 1989 publikovat pouze v samizdatu. Po pádu komunistického režimu se rychle zařadil mezi kritikou i čtenáři nejuznávanější české autory a pronikl i do zahraničí. Syn dramatika a básníka Josefa Topola působil v undergroundu, psal hudební texty a poezii. V roce 1988 vydal básnickou sbírku Miluju tě k zbláznění (oficiálně až v roce 1991) a posléze V úterý bude válka (1992).

Do nejvyšších pater současné české literatury Topola vynesla v roce 1994 jeho románová prvotina Sestra, originální výpověď o stavu společnosti po pádu režimu.

Kromě své spisovatelské činnosti byl Topol šéfredaktorem časopisu Revolver Revue, redaktorem týdeníku Respekt a redaktorem Lidových novin. Nyní pracuje jako programový ředitel Knihovny Václava Havla.