Zemřel autor Probouzení, neurolog a spisovatel Oliver Sacks

Ve věku 82 let zemřel v neděli na rakovinu britsko-americký neurolog a spisovatel Oliver Sacks. Nejznámějším Sacksovým dílem je zřejmě kniha Probouzení, která se stala námětem pro film Čas probuzení s Robertem De Nirem a Robinem Williamsem.

O Sacksově smrti informoval list The New York Times s odvoláním na Sacksovu dlouholetou osobní asistentku Kate Edgarovou.

Sacks v oblíbených knihách seznamoval širokou veřejnost se světem autistů, neslyšících nebo schizofreniků. Ačkoliv popisuje skutečné případy ze své neurologické praxe, jsou jeho knihy poutavým vyprávěním také pro naprosté laiky.

Profesor Sacks měl i své kritiky, někteří komentátoři ho dokonce vinili, že nemoci svých pacientů vystavuje jako lidské obludárium.

Čas probuzení

Asi nejznámějším dílem londýnského rodáka Sackse, žijícího od roku 1965 v New Yorku, je kniha Probouzení (Awakenings, 1973), která se stala v roce 1990 námětem pro slavný film Čas probuzení.

V příběhu z nemocnice pro dlouhodobě nemocné v newyorském Bronxu excelují Robert De Niro a Robin Williams. Americký snímek, jehož kameramanem byl Miroslav Ondříček, získal tři nominace na Oscara. Vypráví o pacientech, kteří s vážnými následky přežili epidemii letargické encefalitidy z 20. let minulého století.

Vždycky jsem chtěl zjistit, jaký je materiální základ chování, co se odehrává v nervovém systému. Proto jsem asi musel být neurologem.
Oliver Sacks

Někteří z nich žili dlouhá léta v katatonickém stavu. Sacks se je v 60. letech snažil léčit přípravkem L-DOPA. Pacienty, kteří trpěli několik desetiletí paralýzou základních duševních funkcí, postupně probudil k normálnímu životu. Ačkoliv léčba nebyla úspěšná trvale, přinesla závažné podněty a zkušenosti. Oliver Sacks nedlouho před svou smrtí podotkl ve vysílání BBC, že lidský mozek stále skrývá mnohá tajemství.

Halucinace či Musicophilia

Mnoho ze Sacksových populárních knih vyšlo i česky, například jeho prvotina Migréna, kniha Muž, který si pletl manželku s kloboukem, podle níž napsal Michal Nyman operu, dále Antropoložka na Marsu, Zrak mysli, Halucinace či Musicophilia, která zkoumá vnímání, přijímání a vliv hudby v lidském nervovém systému.

Oliver Sacks byl členem několika vědeckých společností a nositelem řady vyznamenání, v roce 2008 získal titul komandér Řádu britského impéria.