Loutka, jakou svět neviděl. Začala Skupova Plzeň

Dvacetimetrový drak, přes tři metry vysoká vlčice, orlice s téměř desetimetrovým rozpětím křídlem a kůň o váze 1200 kilo. Fauna v západočeské metropoli se přes víkend rozrostla o osm nových exemplářů díky festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň.

Loutky ve velkoryse nadživotní velikosti přehlídku v pátek zahájily, stejné představení zopakují i v sobotu a v neděli. Chodící a mluvící marionety příběh holčičky, jejích hraček a splněných snů, který vznikl přímo pro Plzeň, odvypráví ve třech dějstvích na různých místech Plzně. 

Do inscenace divadelní skupiny Carros de Foc ze Španělska, která obří loutky přivezla, se zapojuje i desítky akrobatů, tanečníků a muzikantů z českých souborů Long Vehicle Circus, V. O. S. A. nebo Amanitas Fire Theatre.  Hlasy neživým hercům propůjčují Jiří Lábus, Martin Stránský či Antonín Procházka.

Obří loutky v Plzni (zdroj: ČT24)

Festival Skupova Plzeň, letos pořádaný pod záštitou Plzně - evropského hlavního města kultury 2015, pokračuje do 6. září. Dalším lákadlem přehlídky bude vietnamské vodní divadlo. Na programu se objeví ale také filmové loutky Tima Burtona, finští jevištní iluzionisté nebo nizozemské zvířecí loutky.