Pavel Haas Quartet má pro každého člena jednoho Oscara

Pavel Haas Quartet získal Gramophone Award (zdroj: ČT24)

Počtvrté byla nahrávka českého uskupení Pavel Haas Quartet vyhodnocena jako nejlepší britskými Gramophone Awards. Ocenění přezdívané Oscaři klasické hudby jim opět patří v kategorii Komorní hudba.

„Byli jsme velmi překvapeni, když jsme toto ocenění obdrželi poprvé. Od té doby se to ještě třikrát opakovalo, a to včetně ceny Nahrávka roku,“ připomněl violista Pavel Nikl, že soubor v roce 2011 za Smyčcové kvartety Antonína Dvořáka dostal vedle vítězství ve své kategorii dokonce hlavní cenu. První „gramofon“ mu vynesly v roce 2007 skladby Janáčka a Haase, po němž kvartet nese jméno. Naposledy byl oceněn loni za album s díly Franze Schuberta.

Gramophone Awards udělují už třicet devět let kritici stejnojmenného časopisu. Ze stovek nahrávek, vydaných v období mezi 1. červnem a 31. květnem, vybírají vítěze ve dvanácti kategoriích. 

Pavel Haas Quartet si letošní vítězství vysloužil za album smyčcových kvartetů Bedřicha Smetany. Nahrávku vydal Supraphon.

„Dáváme do našich nahrávek vždy úplně všechno, co umíme a cítíme, stejně jako určitě i celá řada jiných umělců, ale nemyslíme na to, jak to udělat, abychom obdrželi další ocenění. Pokud se ovšem výsledek naší práce zcela přirozeně několikrát setká s tak prestižní odezvou, jako jsou ceny Gramophone Awards, utvrzuje nás to v přesvědčení, že jdeme správnou cestou," uvedl ke čtvrtému „Oscarovi“ Nikl.

Ceny budou předány 17. září v kostele sv. Jana v londýnské čtvrti Westminster. Šestý „gramofon“ by kvartet mohl získat za nahrávku Dmitrije Šostakoviče, kterou k vydání chystá na podzim příštího roku. Ještě před tím se soubor vydá na turné po USA a Kanadě, v diáři má i evropské koncerty. Před českým publikem vystoupí až v červnu 2016 na festivalu Concentus Moraviae.