Život až po strop. Zemřela spisovatelka Zuzana Brabcová

Vydala „pouze" čtyři romány, všechny její knihy ale budily pozornost. 20. srpna zemřela ve věku 56 let spisovatelka Zuzana Brabcová. Zprávu o jejím úmrtí oznámila rodina až po posledním rozloučení.

První kniha  Zuzany Brabcové Daleko od stromu získala vůbec první udělenou Cenu Jiřího Ortena. Za poslední Stropy, prózu z psychiatrické léčebny, obdržela v roce 2013 ocenění Magnesia Litera. 

Největší pozornost přitáhl před patnácti lety její „lesbický“ román Rok perel. Hlavní hrdinka v něm prochází coming outem, který v české literatuře neměl v té době příliš obdoby, navíc se téma týkalo i spisovatelky samé.

Kniha a její téma na introvertní a depresemi stíhanou autorku strhly nakonec asi více pozornosti, než by si přála, obává se Martin Reiner, jehož nakladatelství Druhé město Brabcové knihy vydává. Na jaře 2016 u něj vyjde i její pátý román Voliéra, který dokončila před svou náhlou smrtí.

... se narodila v roce 1959 v rodině literárního kritika a historika Jiřího Brabce a literární historičky, editorky a překladatelky Ziny Trochové. Po maturitě koncem 70. let nemohla z politických důvodů studovat na vysoké škole, proto nastoupila na místo knihovnice, později pracovala jako uklízečka v nemocnici. Před rokem 1989 publikovala v samizdatu a v exilu, po pádu komunistického režimu pracovala na ministerstvu zahraničí a jako nakladatelská redaktorka.