Zemřel malíř železnice Jiří Bouda

Zemřel grafik a malíř Jiří Bouda (zdroj: ČT24)

Jiří Bouda, malíř, který proslul zejména kresbami a litografiemi z prostředí měst a železnice, zemřel. Poslední rozloučení s ním se bude konat v pondělí 31. srpna ve 14:00 ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

Syn akademického malíře Cyrila Boudy proslul jako autor litografií a kreseb, kde ožívaly romantické časy železnice, zejména z dob parních lokomotiv a mechanických návěstidel. Kromě vlaků, tratí a nádraží patří k jeho tvorbě také obrazy městských zákoutí. Jiří Bouda je podepsán rovněž pod návrhy a rytinami poštovních známek, opět především s tématem železnice.

Bouda vystudoval Státní grafickou školu a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Zprvu však pracoval u drah, po škole se stal signalistou na bubenečském nádraží.  Od první poloviny 60. let se ale již naplno věnoval umělecké dráze, v roce 1989 se stal členem sdružení Hollar.

Se svou ženou Janou se Jiří Bouda též podílel na restaurování poničeného papírového Langweilova modelu Prahy v pražském městském muzeu.