Yo-Yo "Má" Cenu Antonína Dvořáka

K violoncellům kosmpolitního hudebníka Yo-Yo Maa přibude v září jedno skleněné. Křehkou podobu má Cena Antonína Dvořáka, jejímž držitelem se uznávaný violoncellista letos stal. Ocenění, udělované za propagaci a popularizaci české klasické hudby v zahraničí i v Česku, převezme v září na ministerstvu kultury.

„Patří k interpretům, kteří stále hledají nové cesty, jak oslovovat publikum, získává si posluchače nejen samozřejmou virtuozitou, ale i duchovní hloubkou. Podílel se na bezmála stovce alb, dělí svou pozornost rovnoměrně mezi recitály, účinkování s orchestry, komorní hru i projekty se svým patnáctičlenným souborem Silk Road. Přemýšlí přitom trvale nad tím, jak nejlépe se přiblížit síle hudby, aby mohla významně dodávat kvalitu životům jednotlivců, a jak zpřístupňovat lidem klasickou hudbu nejen ve významných koncertních prostorách, ale i přímo tam, kde žijí…,“ vysvětluje volbu letošního laureáta Akademie klasické hudby, která Dvořákovu cenu uděluje.

Držitel téměř dvou desítek cen Grammy Yo-Yo Ma má asijské kořeny, narodil se ale v Paříži a studoval v Americe. Z české hudby patří především k propagátorům díla Antonína Dvořáka. Poprvé vystoupil v Praze na jaře 1989, kdy pod taktovkou Václava Neumanna provedl s Českou filharmonií Dvořákův violoncellový Koncert h moll.

Loni „předskakoval“ přehlídce Struny podzimu, letos jej české publikum uslyší  už 7. září, den před převzetím ocenění, při zahájení festivalu Dvořákova Praha. Českou filharmonii bude tentokrát řídit šéfdirigent Jiří Bělohlávek, laureát ocenění z roku 2014.