Úsměvy a šťastný venkov: Madrid vystavuje Goyovy radostné začátky

Gobelíny Franciscy Goyi (zdroj: ČT24)

Muzeum Prado ve španělském Madridu se vrhlo na rekonstrukci méně známých děl malíře Francisca Goyi. Odborníci se zblízka podívali na kartony, respektive návrhy pro tkané gobelíny, které měly přijít, nebo přišly, na stěny královských paláců.

Goya je známý především svými temnými obrazy ze španělské občanské války. Gobelíny však tvořil na začátku své kariéry, a tak ještě hýří scénami plnými barev a radostí. Tématem jsou lidové zvyky, slavnosti, svatby, sklizeň nebo příroda. Prado vlastní téměř všechny předlohy k tapiseriím, které výtvarník během dvaceti let vyprodukoval.

Příliš složité návrhy

Právě těmto návrhům k tapiseriím mohl Španěl vděčit za vzestup do vyššího povědomí. Tehdy osmadvacetiletý umělec získal zakázku od Královské gobelínové manufaktury v roce 1774 a díky ní se mohl natrvalo přestěhovat do Madridu, kde se dostal ke královskému dvoru. Tam vytvořil víc než šedesátku kartonů.

Tkalci nástěnných koberců si však stěžovali na jejich složitost, a tak je Goya musel stejně zjednodušit. Muzeum Prado je teď zrenovovalo a představilo veřejnosti v původní kráse. „To nejdůležitější je, že z určité vzdálenosti je vidět i hloubka celé krajiny jako nikdy předtím,“ vysvětlují muzejníci. Restaurátoři obnovovali jeho plátna široká až deset metrů přímo v síni, kde jsou teď vystavena.

Náměty z lidového života Goyu inspirovaly k detailnímu pozorování člověka, které následně prostoupilo jeho celou tvorbou.