Industra hostí výbušnou čokoládovou výstavu

Drony jako pozitivní věc i možné nebezpečí. Tak je vnímá umělkyně Klaudia Korbeličová. Své čokoládové odlitky tohoto nástroje moderní války proto nechala v brněnské galerii Industra vybuchnout.

Tři, dva, jedna, odpal! Povely, které zněly ve středu večer prostorem brněnské galerie Industra. Umělkyně Klaudia Korbeličová tam chystala svoji site specific instalaci, během níž vyhodila do vzduchu hned osm čokoládových dronů.

„Chtěla jsem nastolit otázku zdeformovanosti a nabourat hmotné artefakty, které sochaři řeší. Čokoláda je slastný materiál, je to něco ženského. A přitom to může být něco, co se dá lehce zneužít," vysvětlila svůj záměr umělkyně, která studuje na brněnské Fakultě výtvarných umění (FAVU).

Bez komentáře: Umělkyně nechala vybuchnout čokoládové drony (zdroj: ČT24)

Než čokoládové drony rozmetaly drobné výbuchy, musela je Korbeličová všechny sama vyrobit. „Do hotové formy, kterou jsem si připravila, dělám odlitky. Dám tam rozpuštěnou čokoládu a zpevním ji obvazem, takže to není jedlé. Pak pomůže mrazák, ve kterém je minus 25 stupňů. Je super, že Industra má hned v sousedství mrazírny," popsala Korbeličová, která vyrobila celkem tři desítky čokoládových dronů.

S Klaudií Korbeličovou vystavuje i její spolužák z brněnské FAVU Maroš Belák. Mezi jeho díla se může návštěvník doslova ponořit. Soustava olejomaleb je totiž v prostoru umístěna tak, že se mezi nimi dá procházet. Obrazy příhodně zobrazují prodírání se křovím.

Místo pro umění i pro lidi

Industra vznikla v roce 2013 v prostorách staré průmyslové haly blízko centra Brna na celkové ploše 1150 metrů čtverečních. Kromě galerie nabízí i kavárnu nebo komunitní centrum. Projekt, který funguje díky aktivitě desítek dobrovolníků, nemá za cíl jen poskytnout prostor soudobému umění, ale i dalším občanským aktivitám.

Letos v únoru se tak tamní kavárna stala na čas Oprakavárnou. Zákazník si mohl dopřát kávu, zatímco mu někdo opravil jeho rozbitý spotřebič. Organizátoři tak chtěli upozornit na množství spotřebičů, které lidé vyhodí, i když by mohly ještě fungovat.