Černá Matka Boží pečuje o potomky kubismu, je znovu galerií

Dům u Černé Matky Boží zrekonstruován (zdroj: ČT24)

Dům U Černé Matky Boží stojící nedaleko pražské Prašné brány se probouzí k životu. Po úpravách vnitřních prostor bude opět sloužit k výstavním účelům. Národní galerii vystřídalo Uměleckoprůmyslové muzeum, které na místě připravuje výstavu věnovanou českému kubismu. Návštěvníci ji poprvé budou moci obdivovat na podzim letošního roku.

Expozice nabídne výběr významných nábytkových souborů a solitérních kusů nábytku Pavla Janáka, Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, Josefa Chochola, Otakara Novotného a Antonína Procházky. Nábytek doplní keramika, předměty z kovů, ornamentální tapetové vzory, plakáty a užitá grafika. Propojení volného a užitého umění zohlední vybraná díla kubistického malířství a sochařství - malby Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a Otokara Kubína a plastiky Otto Gutfreunda. Architekturu přiblíží projekce. 

  • Dům U Černé Matky Boží byl vůbec prvním domem postaveným ve stylu kubismu. Stalo se tak v letech 1911–1912 díky návrhu architekta Josefa Gočára. 
  • Byl pojmenován podle barokní sochy, která stojí na jeho nároží. 
  • Třetí patro bylo určeno pro kanceláře a čtvrté pro byty. Kubisticky byl zařízen i interiér včetně nábytku a ostatních detailů. 
  • Od roku 2010 se jedná o kulturní památku.

„Jen málokdy se podaří vystavovat autentické předměty v autentickém prostředí, kde se prostor stává součástí expozice,“ uvedl architekt expozice Jiří Javůrek.