Stevie Wonder: Fandím Clintonové a registrovaným zbraním

Stevie Wonder odehrál koncerty zadarmo (zdroj: ČT24)

Hudební legenda Stevie Wonder zaskočil americké pobřeží minisérií koncertů, které odehrál zcela zdarma. Zpěvák vystoupil hned ve třech velkých městech. Svou show chtěl upozornit na  násilí a držení zbraní a zároveň je odsoudit. Dále chtěl tamní obyvatele pozvat k prezidentským volbám, které se budou konat za rok.

Rezidenti a pracovníci centra ve Filadelfii těžko skrývali překvapené obličeje, když se v místním parku Dilworth ve tři hodiny odpoledne objevil Stevie Wonder. Minitour s názvem A Wonder Moment se konala ten den ještě ve Washingtonu a New Yorku. Setlist obsahoval hity jako Love's in Need of Love Today, Uptight (Everything's Alright) nebo Superstition.

Několik obyvatel města bylo dokonce v šoku, když zjistili, že skladatel a producent hraje zadarmo. Přihlížející později koncert popisovali jako oslavu lásky a sjednocení. Publikum bylo různorodé, od „kravaťáků“ po rodiče s dětmi, nechyběli ani teenageři.

Máš zbraň? Registruj se!

Šestapadesátiletý hudebník vyjádřil během vystoupení zejména obavy z rostoucího počtu zbraní mezi obyvateli USA.

Každá osoba, která má zbraň musí být registrována. A nejen to. Musí se vést evidence i o tom, kdy ta osoba zbraň použila. Myslím, že by měla vzniknout databáze, kde by bylo zaneseno každé použití zbraně. Když chcete mít auto, musíte splnit nějaké požadavky, tak proč to nezavést i u zbraní.
Stevie Wonder
Producent, skladatel a zpěvák

Neobešlo se to ani bez politiky. Náhodné posluchače vyzval k aktivní účasti při prezidentských volbách v roce 2016 a sám vyjádřil podporu Hillary Clintonové. „Myslím, že muži si na tomto postu nevedli dobře. Ztráceli nad sebou kontrolu. Možná je opravdu už načase dát šanci ženě,“ řekl přímo. 

Muzikant, který má na kontě 25 cen Grammy a 100 milionů prodaných alb na koncertech také oznámil , že se jeho chystané turné Songs in the Key of Life rozšíří o dalších 20 koncertů.